Vlasový mág přibral ke hvězdám i dívku ze stránek Sedmičky

Dvacetiletý Michal Moučka nedávno v centru Českých Budějovic otevřel vlastní kadeřnický salon. V říjnu se chystá na mistrovství světa do Miami.

Krátké vlasy, asymetrické účesy, ofiny, čtverce z různých barev poskládané na hlavě jako šachovnice. Tak vidí současný trend kadeřník Michal Moučka, který o sobě s nadsázkou říká, že je vlasový mág. Sedmička svěřila jeho kouzlům studentku Michaelu Schneiderovou, jejíž tvář vítala čtenáře z titulní stránky po čtyři roční období. Jarem její mise v těchto novinách končí, a to netradičně – na kadeřnickém křesle.

Svěřili jsme vám naši modelku před jarním fotografováním. Co jste pro ni vymyslel?

Zásadní proměna nebyla třeba. Vyhověl jsem požadavku respektovat, že je přírodní typ, s čímž souhlasím. Má krásně dlouhé a kvalitní vlasy, pro kadeřníka skvělý materiál. Upravil jsem je jednoduše – nejprve žehličkou a následně účesem zvětšujícím objem. Doporučil bych jí jenom zkrácení konečků a přeliv na oživení a ozdravění vlasů. Vůbec jsem ji nestříhal, byla by to škoda.

Nechají si ženy radit spíš od kadeřnic, nebo od kadeřníků?

Připadá mi logické, že je bude zajímat spíš názor muže, protože se přece chtějí líbit především chlapům. Každopádně já se nejdřív zeptám, co od nového účesu čekají, a pak jim nějaký doporučím. Odhadnu velmi rychle, jaký jsou typ.

Jste milovník extravagantních kreací?

Mám je rád, protože svět je pestrý a proč nevyzkoušet možnosti, které se nabízejí. Klidně třeba zelenou barvu vlasů, proč ne? Sám jsem chvíli takový účes nosil, cítil jsem se v něm sice trochu nesvůj, ale za ten zážitek mi to období stálo. Ale lidí toužících po něčem mimořádném se radši předem ptám, kde pracují, abych třeba bankovní úřednici nevytvořil na hlavě číro a ona pak kvůli tomu nepřišla o místo.

Jak jste se k tomuto oboru dostal?

Vždycky jsem tíhl k práci ve službách. Původně jsem chtěl být číšníkem, ale rodičům se to nezdálo. Vybral jsem si proto školu v českobudějovické Jeronýmově ulici, která má i obor kadeřník. Absolvoval jsem ji v roce 2009, ale už při škole jsem chodil na různá školení a pak i na praxi k Jiřímu Královi, který má v tomto oboru dobré jméno. Mám také výhodu, že jsem si udělal vizážistický kurz, takže můžu nabízet kompletní službu účes plus make-up.

Kdo vám otevřel nebe se souhvězdím celebrit?

Důležité pro mě bylo setkání s módní návrhářkou Terezou Sabáčkovou. Učila mě už ve škole a všimla si mého výtvarného nadání. Ostatně už jako dítě jsem pořád něco kreslil, míchal barvy a modeloval. Chodil jsem i do keramického kroužku a účastnil se výtvarných soutěží. Tereza mě pak začala brát na focení, a protože je velmi úspěšná, začal jsem česat také modelky a herečky.

Které například?

Tváří mého salonu, jehož otevření považuju zatím za svůj největší úspěch, je modelka a Playmate Gabriela Dvořáková a také modelka Petra Ziková. Často češu třeba Gábinu Partyšovou nebo Ivanu Jirešovou. Vytvářel jsem účesy taky pro Renatu Langmanovou a její kurz modelingu ve Frymburku, česal jsem Supermiss 2010 i skupinu hereček ze seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Jakým způsobem jste se k nim dostal?

S Terezou Sabáčkovou a vizážistkou Evou Vodňanskou jsem byl na soutěži nazvané Svatební šaty roku 2010, kde jsme výrazně zabodovali a získali hned tři ceny včetně ceny publika a absolutního vítězství. To nás posunulo k možnosti oblékat, líčit a vytvářet účesy pro soutěž Supermiss, kde má každá soutěžící svoji patronku. Těmi byly právě herečky z Ordinace. Moc příjemné a uvolněné, zasmáli jsme se spolu.

Do kadeřnictví často patří dlouhá konverzace o čemkoli. Probíráte se zákaznicemi také ženská témata?

Já při práci moc nemluvím, kdo si chce popovídat, musí začít sám. Až poté, když je hotovo, probereme změnu účesu a doporučím, jak se o něj dál starat. V kadeřnictví jsem zařídil i klidovou místnost s masážními křesly, na nichž žena může relaxovat. Přál bych si, aby z mého salonu odcházeli lidé nejen hezky upravení, ale i odpočatí.

Jak odpočíváte vy?

Masážní křeslo je dobrý vynález, občas si ho taky dopřeju, protože při této profesi bolí záda. Když mám volno, vítězí většinou sport – hrával jsem jako kluk závodně hokej a dosud mě baví bruslit, takže rád jezdím na in-linech. Rád chodím do lesa a už jedenáctý rok jezdím na koni. Svého ještě nemám, ale na stará kolena bych si ho chtěl pořídit. Naši opravili statek u Českých Budějovic, kde je pořád co dělat, a bratranec s přítelkyní si za Plzní pořídili biofarmu, kam taky rád jezdím.

Češete i své příbuzné?

Maminku, ale říkám jí, že jako zákaznice je hrozná. Dvacet let nosí stejný účes. Jednou bych jí do jejího blonďatého melíru rád přidal aspoň další barvu, aby si vyzkoušela nějakou změnu. Ale budu to muset asi udělat potají.

Chystáte se na dalekou cestu. Kam a proč?

Do Ameriky. V říjnu se koná kadeřnické mistrovství světa v Miami, první velká soutěž, kam jsem se přihlásil. Už vytváříme naši kreaci, ale je velká konkurence, takže ji zatím neprozradím. Mám rád extravagantní barvy, třeba i bláznivě probarvené geometrie, ale uvidíme. Nechte se překvapit.

S jakým sebevědomím do Ameriky pojedete?

S velkým, i proto, že loni tuto soutěž vyhrála Češka Marcela Blechová. Už jsem se za ní vypravil pro rady do Brna, nedávno jsem byl na školení v Londýně, mám spoustu certifikátů od českých i zahraničních kolegů, kterých si velmi vážím – například z Itálie, Kanady či ze Spojených států.

Takže jedete vyhrát?

Jasně, už se těším, jak zamávám do kamery. Nejvíc mě ovšem láká to, že vítěz se podílí na trendech pro příští rok.

Hledáme novou tvář Sedmičky

Chcete být další tváří Sedmičky České Budějovice?

Pošlete do 30. května své fotografie na adresu: kubat@mf7.cz