Vlastník Seznamu Ivo Lukačovič spouští nový projekt s 3D modely na web

Ivo Lukačovič

Ivo Lukačovič Zdroj: Isifa

Zakladatel a majoritní vlastník společnosti Seznam.cz Ivo Lukačovič spustil nový internetový projekt cílící zejména na e-shopy a internetové obchodníky. Služba se jmenuje Melown, míří na globální trh a se Seznamem má společného pouze jmenovatele – Lukačovič Melown spustil jako produkt před více než rokem založené firmy CitationTech, jíž ovládá skrze kyperský Halifreak Limited, přes nějž kontroluje právě i největší českou internetovou firmu.

Lukačovič do CitationTech v počátku vložil 2,9 milionu korun, založení společnosti a její budoucí aktivity ale nijak nekomentoval. S médii už delší dobu nekomunikuje. Ve firmě každopádně jako člen představenstva působí také Ondřej Procházka, který dříve pracoval v Seznamu jako šéf softwarového vývoje. Právě procházka se nyní zdá být veřejnou tváři Melownu, produkt představuje například v produktovém videu.

Samotný Melown je každopádně Lukačovičovou myšlenkou. „Myšlenka na projekt Melown mě napadla během mé letní dovolené na Sicílii,“ vysvětluje miliardář. „Byl jsem z toho nápadu tak nadšený, že jsem si po půl roce ani nemohl vzpomenout, že jsem na nějaké dovolené byl. Dokud mi někdo neukázal fotku, kde stojím na pláži.“

Trojrozměrné modely na váš web

Melown umožňuje ze série fotografií vytvořit pohledný 3D model foceného objektu. Skrze webové rozhraní stačí nahrát pořízené obrázky, nechat systém chvilku pracovat a následně je k dispozici natáčecí objekt, jež se dá skrze iframe vložit na libovolnou webovou stránku. Nejde o flashový objekt, díky čemuž tak tyto 3D modely fungují také na mobilních zařízeních.

CitationTech svůj první produkt prezentují jako ideální rozšíření e-shopů. Poukazují na to, že dnešní internetové obchody mají mnoho částí (navigace, texty, specifikace a podobně), ale obrázky samotných produktů jsou často v mizerné kvalitě. „Díky Melownu budou mít vaši zákazníci při prohlížení produktu stejný pocit, jako když ho skutečně drží v ruce,“ píše se v propagačním textu. Melown v podstatě tak trochu konkuruje produktům od firem typu Dassault Systémes, které se o podobné 3D aktivity snaží také.

Projekt už není ve fázi uzavřené beta verze a vyzkoušet si ho může každý. Obchodní model je velice jednoduchý – zákazníkovi jsou účtovány pouze interakce s objektem, konkrétně klepnutí na model. Do 500 klepnutí za měsíc je Melown zdarma, poté se účtují 0,02 dolaru za klik.

Ivo Lukačovič se před několika měsíci vrátil také do svého aktivnějšího působení v Seznamu. Nevěnuje se nicméně žádné exekutivní funkci a ve firmě dělá pouze to, co ho baví. Nabízí své nápady a mluví do některých jemu blízkých projektů, zejména po stránce designu a podobně.