Vltavská začíná novou éru

Od 50. let funguje jako kulturní instituce dnešní Kulturní centrum Vltavská. Nyní chce přilákat více návštěvníků.

Dům Elektrických podniků nebo klub Belmondo. Tak stále nazývají někteří Pražané Kulturní centrum Vltavská. Připomínají tak nejúspěšnější období této kulturní instituce. Vedení centra je chce obnovit, a proto přichází s novou koncepcí. Od září se má změnit v moderní kulturní zařízení a konferenční centrum.

Podle obchodního a marketingového ředitele Miloše Oríška se budou ve Vltavské pravidelně konat například speciální kulturní akce. „Třeba přehlídka slovenských kapel Made in Slovakia,“ říká Oríšek. Na podzim pak vystoupí i kapely jako Peneři Strýčka Homeboye, Boney M, Polemic, AG Flek, Assunta Mano a Plexis.

Nově se chce kulturní centrum zaměřit i na pořádání kulturních festivalů a konferencí. „Chceme mít co nejpestřejší program,“ podotýká ředitel centra Filip Kolací.

Program pro všechny

Kulturní centrum bude patřit také přednáškám a divadelním či filmovým představením. Aktivity, na které byli lidé ve Vltavské zvyklí, se nezmění. „Taneční a různé zájmové kroužky samozřejmě zachováme, cestovní kancelář také,“ ujišťuje Oríšek.

Podle Kolacího se chtějí zaměřit na všechny věkové kategorie, tedy i na předškoláky a seniory. Ti využívají zejména nabídku cestovní kanceláře, která pořádá převážně poznávací výlety. „Jezdíme s nimi celkem pravidelně, vždy je to příjemný výlet,“ tvrdí manželé Vosmíkovi z Letné.

Průvod masek

Po prázdninové přestávce, kdy dělníci upravovali interiéry, kulturní centrum otevře 10. září. Ukázky toho, co dům nabídne, bude možné vidět po celý den. „Program začne v devět hodin ráno průvodem masek z Pidivadla do Vltavské,“ říká Oríšek.

Den bude plný workshopů, soutěží, koncertů, divadelních vystoupení a ukázek z jednotlivých kurzů, na které se lidé mohou přihlásit.

„Lidé uvidí břišní tance, vyzkouší si například malování hennou a děti se mohou podívat na psí tanec,“ upřesňuje Oríšek.

Kapely a divadlo budou vystupovat také na Strossmayerově náměstí a u stanice metra Vltavská.

Na celodenní program večer naváže koncert Dana Bárty & Illustratosphere a kapely Laura a její tygři s původní zpěvačkou Lenkou Novou.

Ředitel Kulturního centra Vltavská Kolací doufá, že se podaří vytvořit z Vltavské místo, kde se budou lidé rádi setkávat.