VMware už 15 let mění svět IT

VMware

VMware

V letošním roce slaví společnost VMware 15 let od svého založení. Za tu dobu vyvinula a nabídla světu jednu z nejrevolučnějších technologií současnosti. Od svého založení v Kalifornii v roce 1998 měl VMware obrovský vliv na přeměnu informačních technologií do podoby, v jaké se s nimi setkáváme dnes, a stal se jednou z největších a nejúspěšnějších softwarových firem na světě.

Virtualizace pomohla a pomáhá firmám po celém světě dosáhnout masivních finančních úspor, zlepšit flexibilitu a zajistit přidanou hodnotu. V současné době je přibližně 60 procent všech světových výpočetních řešení virtualizováno a využívá právě technologie od VMware. Technologie od VMware významně ovlivnily celý svět, počínaje zvýšením standardů ve zdravotnictví a školství až po redukci uhlíkové stopy.

Zrození VMware a serverové virtualizace

V roce 1998 se v Kalifornii setkalo pět vizionářů a založili firmu VMware s cílem zefektivnit práci s výpočetními zdroji a zajistit pokrok v oblasti IT. Výrazné úspěchy zaznamenala firma již během prvního roku na trhu. Specialistům VMware se podařilo nasadit Windows 95 v rámci virtuálního stroje a díky úspěšné virtualizaci platformy x86 vytvořili zcela nový trh pro virtualizaci serverů. Tato technologie byla později časopisem eWeek označena za jeden z 25 nejvlivnějších produktů za posledních 25 let.

Mezi prvními zákazníky VMware byly především univerzity. Během jediného roku na trhu si licence zakoupilo více než 2200 univerzit a VMware vydělal první milion dolarů.

VMware dobývá svět

V roce 2000 otevřel VMware svou první mezinárodní pobočku v anglickém Frimley. Následovaly další a do poloviny roku 2004 měl VMware už více než 40 zastoupení v 15 zemích světa.

Závratné tempo růstu, které v té době dosahovalo rekordních 2000 nových uživatelů denně, nezůstalo bez povšimnutí. O odkup firmy projevil zájem Microsoft, vedení VMware však nabídku odmítlo. Uspěla až společnost EMC, světový lídr v oblasti produktů, služeb a řešení pro ukládání a správu informací, která se stala oficiálním vlastníkem VMware v lednu roku 2004.

Technologie VMware se staly symbolem pokroku a inovací v IT a nepostradatelným nástrojem pro zvýšení produktivity a efektivity. Software od VMware začaly využívat významné firmy a organizace po celém světě, VMware uzavřel řadu strategických partnerství, mezi prvními například se společnostmi Microsoft, Dell, IBM, HP a Compaq. Nezůstalo pouze u soukromého sektoru, v roce 2001 začal VMware spolupracovat s NSA na vybudování pokročilých zabezpečených počítačových systémů, o rok později začala virtualizační software od VMware využívat NASA pro podporu svých misí. V současné době využívá technologie VMware 99 % firem ze žebříčku Fortune 100, 500 i 1000.

www.vmware.com/cz.