Vnitřní štěstí a spoustu radosti přejí čtenářům Sedmičky osobnosti

Milé čtenářky a milí čtenáři, Sedmička vám přináší jako dárek k Vánocům přání významných táborských osobností.

Jiří Fišer, starosta Tábora

Z doby mládí nikdy nezapomenu na pocit, kdy jsem pod stromečkem rozbalil elektrickou kytaru Ibanez, kterou Ježíšek propašoval z kapitalistické ciziny. Všemu ale vévodí série Vánoc, kdy byly naše děti malé, na to se nezapomíná.
Mám rád tu atmosféru vlastních svátků, tak ostře kontrastující s předchozím supermarketovým běsněním. Je to atmosféra lepších vztahů mezi lidmi, vyrovnanosti, lehkých úsměvů, klidu zbraní. Užívám si vůni Vánoc i běh závějemi kolem Lužnice, kdy vám sníh padá za krk.
Čtenářům Sedmičky přeji: Buďte zdraví na těle i na duši. Užijte si Vánoce podle svých představ a nebuďte smutní z toho, že rychle utekly a vy jste nestihli vše, co jste si předsevzali. Příští rok budou další, tak se na ně těšme.

Olga Bastlová, místostarostka

Nejhezčí Vánoce jsou pro mě ty, když jsou děti malé. Pokud člověk nepodlehne časovému shonu a stresu a vše probíhá v atmosféře klidu a pečení cukroví, což není zrovna jednoduché, pak je po zásluze odměněn reakcí dětí. V okamžiku, když uvidí rozsvícený vánoční stromeček. Pocity jsou nepopsatelné.
Vánoce mají pro mě zcela specifickou atmosféru, stromeček, cukroví, pohádky, společné chvíle s dětmi a rodinou.
Všem čtenářům Sedmičky přeji, aby prožili krásné Vánoce se svými blízkými, a do nového roku hlavně hodně zdraví, štěstí a hodně zajímavých a pozitivních zpráv v médiích.

Ludmila Peřinová, hudební pedagožka a zpěvačka

Nejkrásnější vzpomínky se váží k dětství, kdy jsem pevně věřila, že andělíčci přinášejí stromeček a Ježíšek dárky. Chodila jsem s tatínkem do Klokot na jesličky, maminka se sourozenci tajně zdobili strom. Večeře byla plná mysteriózního očekávání. Pamatuju si na ohromnou radost ze tříkolky!
Mám ráda tu atmosféru jak z Ladových obrázků. Za rozsvícenými okny domečků je klid, teplo domova, tichá radost, souznění, zastavení se, sváteční nálada. Je jenom na nás, umíme-li si ji vytvořit.
K Vánocům nám všem přeju: Mějme se rádi, naslouchejme si, pomáhejme si, odpouštějme si, děkujme si. To není klišé. Jen to, co tvoříme srdcem a s láskou dává hlubší smysl, spojuje nás s naším lepším já a je zdrojem vnitřního štěstí, které se nikde nedá koupit.

Karel Daňhel, ředitel Divadla Oskara Nedbala

Nejradši vzpomínám na Vánoce v polovině minulého století v Budíškovicích. Počítali jsme dny do Štědrého dne, užívali si závěje, stromek s voskovými svíčkami a muzikanty před chalupou. Vybavuji si také záhadu, jak se Ježíšek dostal s krabicemi přes zavřené okno. Teď jsou nejhezčí každé Vánoce, umím si jich daleko více vážit.
Na svátcích mám rád to teplo, vlídno, klid, vůni cukroví, čas na knížky, filmy, návštěvy a cesty s kapelou Pouličníci. S koledami chodíme po skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska. V chalupách mají dřevem roztopená kachlová kamna podobná těm, která jsme mívali.
Všem bych přál umění udělat z Vánoc opravdové svátky. A do nového roku méně strašáků a více jistoty, že umíme být šťastní a veselí, i když bude třeba všeho méně.

Marek Slabý, šéf jihočeských záchranářů

Mám štěstí, že skoro každé Vánoce mám hezké. Od roku 1974 jsou nejhezčí asi ty s cestou do Příběnic se skauty. O to hezčí bývaly, že se to nesmělo. Zažil jsem i úžasnou cestu na lodi po Lužnici. Poslední tři roky jsem sloužil Štědrý den na letecké záchrance a vánoční krajina viděná z vrtulníku a stromeček na základně po zásahu jsou stejně báječné.
Po správně prožitém předvánočním šílenství mám rád vánoční zklidnění, slavnostní náladu, radost z rodinné pospolitosti a dárků. Užívám si i krásnou „půlnoční“ mši u kapličky na starých Horkách, kde se sejdou sousedé a kamarádi. Díky tomuto duchovnímu aktu jsou skutečně až do nočních hodin lidmi dobré vůle a některým to vydrží až do ledna.
K Vánocům vinšuji nejen hospodáři a dítkám, ale všem: Zdraví, štěstí, pokoj svatý. Do nového roku pak v důsledku profesní deformace zejména dobrý zdravotní stav, nejen co se tělesné schrány týče, ale v této pohnuté době i dobré zdraví duševní. Dosáhneme-li toho ještě v udržitelné materiální a sociální situaci a nebudou-li žádné přírodní či politické katastrofy, mohl by to být dobrý rok.

Eva Straková, reprezentantka ČR v atletice

Nejhezčí Vánoce jsem prožívala jako malá, kdy byla pohromadě celá naše rodina i s babičkou, která k nám každý rok jezdila a těšila se na Vánoce stejně jako děti. Táta tajně zvonil Štědrý večer na zvoneček a já věřila, že to Ježíšek nám nadělil dárečky pod stromeček. Pak jsem nad nimi seděla celý večer a nechtělo se mi jít spát, aby to celé neskončilo.
Mám moc ráda sváteční atmosféru. A nejvíc, když jsou přípravy za námi, jsme s rodinou pospolu, pustíme si koledy a klasické české pohádky. Člověk se tím zase vrací do dětství. V dnešní době jsou Vánoce bohužel spojené s komercí a u některých lidí i se stresem.
Všem bych přála, aby prožili klidné Vánoce s blízkými. V novém roce hodně zdraví a aby i ve všední dny dokázali najít spousty důvodů k radosti, protože smích nikoho nic nestojí a dělá život krásnějším.

Jaroslav Zvěřina, sexuolog

Pro mne jsou Vánoce vždycky hezkým a příjemným obdobím. Ale že by byly nějaké nejkrásnější? V tomto směru nemohu sloužit nějakým zcela výjimečným zážitkem. Vánoce poskytují celý komplex zážitků. Od těch ryze kulinářských po ty hudební. Kdy jindy slyšíme tolik milé a duši hladící hudby? Jsou to také svátky, ve kterých i v této uspěchané době lidé cítí význam tradičních rodinných hodnot. Všem čtenářům Sedmičky a všem Táboranům přeji hodně vánoční pohody. Také samozřejmě zdraví, štěstí a úspěchy v nadcházejícím roce 2011.