Voda. Dřina a skvělá parta

Seriál týdeníku Sedmička představuje rodičům deset vybraných sportů pro jejich děti. Tentokrát vodní sporty.

Polabí je neodmyslitelně spjato s největší českou řekou. Také proto je v okolí Kolína, Poděbrad či Nymburka spousta šancí, kde lze s veslováním či kanoistikou začít.

Baštou těchto sportů je Nymburk. Oddíl rychlostní kanoistiky Lokomotivy Nymburk vznikl pár let po druhé světové válce. „Přijímáme děti od osmi let. Jedinou podmínkou je, aby uměly plavat,“ láká nejmladší generaci Josef Fuksa, předseda nymburské Lokomotivy.

Kdo by si myslel, že děti na trénincích sednou do kánoe a dvě hodiny pádlují, byl by na velkém omylu. „Děti jsou vedeny kvalifikovaným trenérem, který pro ně vždy přichystá pestrý trénink. Ten se skládá z různých forem hry,“ říká Fuksa. Roční oddílový poplatek vyjde rodiče na 610 korun.

Na břehu Labe v Nymburce sídlí i oddíl veslování. Ten vznikl pro změnu už před první světovou válkou a za rok oslaví sté výročí. „Děti od deseti let rádi přivítáme,“ říká předseda oddílu Miloslav Šágr.

Spodní hranice mladých zájemců je poměrně vysoká, protože je veslování fyzicky dost náročné. „Nedůležitější je vytrvalost, a tedy objemová příprava,“ říká Šágr. Roční poplatek ve veslařském oddíle v Nymburce činí tři tisíce korun.

A co mladí zájemci potřebují? „Nic jiného než chuť,“ říká Fuksa. A „veslař“ Šágr dodává: „Raději přivítáme děti, které jdou kolem Labe a zaujme je projíždějící veslař, než takové, jimž tento sport „dají za úkol“ rodiče.“

INFOSERVIS PRO ZAČÍNAJÍCÍ VODÁKY

Nymburk – kanoistika: www.kanoenymburk.ic.cz Nymburk – veslování: www.avk.nymburk.cz Poděbrady – kanoistika: www.kanoistika-podebrady.cz Kolín – vodní turistika: www.fortuna.kolin.cz