Vodu z kohoutku ne? Máte za 5

Lidé známkují restaurace v Brně. Hodnotí ochotu personálu nabízet obyčejnou vodu.

Přestože se mnohé brněnské restaurace a kavárny snaží vypadat „světově“, v něčem za světovým průměrem pokulhávají. Když si v nich chce host objednat ke kávě nebo jídlu obyčejnou vodu z kohoutku, často se dočká odmítnutí. Své zkušenosti s brněnskými podniky teď mohou lidé uplatnit na webu vodovoda.cz.

„Webové stránky jsme zřídili proto, aby lidé věděli, ve které restauraci jim obyčejnou vodu nalijí. Chceme taky, aby lidé věděli, že voda z kohoutku je mnohem kvalitnější než vody balené,“ vysvětluje zakladatelka stránek Václava Kunová.

Návštěvníci webu už oznámkovali dvacítku brněnských restaurací a kaváren. Jedničkou se pyšní například kavárna Avia. „Automaticky podáváme ke kávě vodu ve sklenici, k vínu v karafě. K jídlu jen v případě, že o ni host požádá. Chceme lidem poskytovat civilizovaný servis. Asi ještě potrvá, než bude nabídka obyčejné vody v Česku normální,“ říká zástupce majitele Tomáš Javora.

Sklenici s obyčejnou vodou donesou hostům i v restauraci Green. Ovšem jen na požádání. „Lidé si u nás kohoutkovou vodu objednají tak dvakrát do měsíce. Když chtějí, dáme jim ji, ale jsem upřímně rád, že to nemusíme dělat často. Z balené vody máme samozřejmě zisk,“ podotýká provozní Greenu Libor Pláteník, jehož restaurace dostala dvojku.

Nejhorší ohodnocení, tedy pětku, má na webu třeba pizzerie Gingilla či restaurace Potrefená husa. Vodu prý nenalévají z hygienických důvodů. „To je samozřejmě hloupost. Voda z kohoutku je kvalitnější než balená. Pokud lidé v restauraci nedostanou obyčejnou vodu, je to špatná vizitka podniku,“ říká Gerta Mazalová ze Sdružení ochrany spotřebitelů.