Volby v Brně vyhrála ČSSD. Onderka vyjednává s ODS

Koaliční vyjednávání jsou v plném proudu.

Politici v Brně zahájili vyjednávání o koalici, která bude vládnout městu. Komunální volby v Brně vyhrála s převahou ČSSD v čele s dosavadním primátorem Romanem Onderkou, který už o víkendu začal oslovovat jednotlivé strany.

Detaily vyjednávání nechce Onderka prozradit. „V první řadě budeme vyjednávat s druhou nejsilnější stranou, tedy ODS. Potom se třetí a čtvrtou. S komunisty jednat nebudeme,“ uvedl Onderka.

V úvahu připadá velká koalice ČSSD a ODS, ale i koalice ODS, TOP 09 a lidovců. „Raději bych vládl s pravicí,“ uvedl v předvolební diskuzi Sedmičky šéf lidovců Daniel Rychnovský.

Výhra ČSSD

Brňané o víkendu rozhodovali o tom, kdo obsadí pětapadesát míst v zastupitelstvu Brna a nepřímo i o jménu nového primátora. Volební účast dosáhla téměř čtyřiceti dvou procent.

Sociální demokraté získali přes třicet procent hlasů a v zastupitelstvu obsadí devatenáct křesel. Pravice zaostala o osm procent hlasů. Občanští demokraté, jejichž lídrem je Robert Kotzian, získali skoro dvaadvacet procent hlasů a čtrnáct zastupitelských křesel. Pravicový nováček TOP 09 s Irenou Matonohovou v čele kandidátky získal přibližně čtrnáct procent hlasů a devět mandátů.

Šest mandátů získali čtvrtí lidovci a přes pět procent hlasů obdrželi zelení. Musí se tak spokojit se třemi lidmi v zastupitelstvu. Komunisté získali čtyři mandáty.

V prvním kole senátních voleb získal nejvíce hlasů sociální demokrat Václav Božek. V druhém kole voleb se s ním o křeslo senátora utká lidovec Stanislav Juránek.

V posledních volbách v roce 2006 vyhrála ODS, koalici přesto sestavili sociální demokraté, lidovci, zelení a formace Brno 2006. ODS tak zůstala v opozici.