Volkswagen potvrdil přípravy minivozu za 150 tisíc

Nový vůz bude menší a hlavně levnější než Volkswagen Up!

Nový vůz bude menší a hlavně levnější než Volkswagen Up! Zdroj: Wikimedia

Značka Volkswagen expanduje do dalšího teritoria. Připravuje vůz, který bude menší, ale hlavně levnější než současný Up!.

Stávající Volkswagen Up! i jeho deriváty prodávané pod značkami Škoda a Seat a vyráběné v Bratislavě jsou nesporně velmi dobrými vozy, ale vysloveně dostupnou cenou nevynikají. Ve vývoji se proto objevuje nový model, který bude nejen malý, ale také levný, ačkoli opět nijak výrazně. Šéf Volkswagenu Martin Winterkorn potvrdil, že připravují minivůz s cenou v přepočtu 150 až 176 tisíc korun.

Hlavním odbytištěm má být pro něj Čína, s čímž souvisí také další Winterkornovy úvahy. Novinku v základech načrtnou v Německu, ale samotný vývoj a náběh sériové výroby v roce 2015 v rukou podrží „partner z Číny“. Je tedy jasné, že hlavním heslem tohoto modelu budou nízké vývojové a výrobní náklady. V Evropě se s ním zřejmě nepočítá, ovšem to se o Škodě Rapid svého času tvrdilo také.

Tento model nejspíš zapadne do výrobního programu zcela nové značky pro Čínu. Její zřízení oznámil jeden z šéfů čínského podniku FAW-VW Qin Huan Ming a uvedl, že druhým z jejích stěžejních modelů bude upravený a přeznačený Volkswagen Jetta druhé generace, který je v současnosti páteří produkce společnosti FAV-VW.