Volkswagen téměř zdvojnásobil výrobu na Slovensku

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: profimedia.cz

Německá automobilka Volkswagen prudce zvýšila v pololetí na Slovensku výrobu a tržby. Za šest měsíců vyrobil Volkswagen v zemi více než 209 400 vozů, tedy téměř tolik jako za celý loňský rok, kdy závod opustilo 210 441 vozů. Tržby stouply o 43 procent na 3,44 miliardy eur (85,6 miliardy korun), oznámila dnes automobilka.

Údaje jsou v souladu s plánem Volkswagenu, který počítá v letošním roce s téměř zdvojnásobením výroby na Slovensku po loňském růstu o 45,6 procenta. Loni v prvním pololetí vyrobila automobilka na Slovensku 94 600 aut.

Volkswagen je spolu s divizemi automobilek Kia Motors a PSA Peugeot Citroën jedním ze tří největších vývozců v zemi a důležitým pohonem ekonomického růstu země. Závod Volkswagenu se nachází blízko Bratislavy a vyrábí mimo jiné Volkswagen Touareg, Audi Q7 a Porsche Cayenne. Výroba SUV má na celkové výrobě podíl 56 procent, zbývající podíl má nový model Up!.

Volkswagen plánuje na Slovensku do roku 2016 investovat dalších 1,5 miliardy eur. Konkurenční Kia nedávno oznámila, že její slovenský závod zvýšil v prvním pololetí výrobu aut o desetinu na více než 149 tisíc vozů.