Votavová: Trefná kritika nás zajímá

Ředitelka a dramaturg Zámeckého klubu reagují na nářky Hraničanů.

Necelé dva roky mají Hranice svůj kulturní klub. Čekaly na něj dlouho a prvotní nadšení rychle vystřídala smršť kritiky. Některé připomínky vedení vyslyšelo, spousta zůstala bez odezvy. K některým se v rozhovoru pro Sedmičku vyjadřují ředitelka Helena Votavová a dramaturg Martin Kapek.

Proč klub nefungoval během letních prázdnin?
Votavová: Zaměstnanci Městského kulturního zařízení zajišťovali například chod letního kina, organizaci Hranického kulturního léta nebo připravovali programy na novou sezonu.

Co se vám nejvíc povedlo v té minulé?
Votavová: Především jsme rádi, že místní chodí na vystoupení hranických kapel. Jinak výborné byly třeba koncerty Radka Pastrňáka, kapely -123 minut nebo Davida Krause. Škoda, že právě na tato jména nedorazilo víc lidí. Naopak největší návštěva byla na koncert skupiny Traktor. Nejmenší zájem byl o hip-hop DJ Shomiho a vystoupení My3.Avi.

Zkuste nastínit vaši dramaturgickou koncepci.
Kapek: Snažíme se program postavit tak, aby do klubu přilákal lidi, ale zároveň i zviditelňoval hranické umělce. Právě na místní kapely chodí stabilně hodně návštěvníků a chceme, aby tu jednou měsíčně hranická kapela hrála. Jednou za měsíc se v klubu objeví i nějaké větší jméno. Prostor chceme dát rozmanitým žánrům i různým druhům umění.

Co zajímavého bude v klubu v dohledné době k vidění?
Kapek: V příštích měsících chystáme koncerty Michala Prokopa, Vlasty Redla nebo kapely Laura a její tygři. K tomu samozřejmě místní scéna. Starší by mohlo zaujmout třeba Divadlo Sofia Art Praha.

Proč nepozvete nějakou současnou úspěšnou kapelu? Třeba Kryštof, Tata Bojs nebo Support Lesbiens?
Kapek: Kapacita klubu je tak malá, že bychom nebyli schopni pokrýt náklady. Zmiňované kapely berou za vystoupení sto až sto padesát tisíc.

Klub působí nezabydleně. Nemůže během týdne fungovat jako hospoda?
Votavová: Je to kulturní klub a prvotní bude vždycky kultura. Podobně fungují i jiné kluby ve srovnatelně velkých městech. Navíc nemáme zaměstnance, kteří by chod hospody přes týden obstarávali.

Terčem kritiky se často stává i špatný zvuk v klubu. Votavová: Hlavním problémem je tvar sálu. Je to tunel. Co se vybavení a akustických úprav týče, udělali jsme postupně všechno, co jsme mohli. Aparatura odpovídá velikosti a zaměření klubu.

Chystají se v dohledné době v klubu nějaké úpravy?
Votavová: Momentálně se v kompetenci architekta klubu připravují barevné plastické objekty na zdi, které prostory oživí. Budou snad instalovány do Vánoc.

Co byste vzkázala kritikům Zámeckého klubu, kterých je v Hranicích nemálo?
Votavová: Jsem ráda, že se o klubu mluví. Trefná kritika nás zajímá a chceme se podle ní orientovat. Oslovili jsme lidi, kteří se kolem kultury v Hranicích pohybují a kteří mohou přispět užitečnými podněty. Doufám, že se nám podaří vytvořit poradní tým, který dokáže v našich podmínkách z klubu dostat maximum.