Vrak lodi vydal bezmála stoleté šampaňské

Vrak lodi, ilustrační foto

Vrak lodi, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Vrak lodi u švédských břehů vydal 21 lahví se stoletým vínem. Hledači pokladů je chtějí dát do dražby. Parník SS Astrid potopila v roce 1916 německá ponorka.

Láhve z vod Baltu vyzvedli švédští potápěči ze skupiny Ocean X-Team. Plavidlo bylo v listopadu 1916 na cestě ze Stockholmu do Finska, když jej potopila německá ponorka, informoval švédský server The Local.

Hlavní část nákladu tvořily výrobky ze železa. Víno z vyhlášené francouzské oblasti Champagne měla loď pravděpodobně dopravit do Ruska.

Kvalitu vína mají prověřit odborné analýzy v Londýně. Pokud projde, mohly by jít láhve do dražby v londýnské aukční síni Christie’s.

Baltské moře nevydalo vzácné víno poprvé. Už v roce 2010 našli hledači pokladů u finských břehů přes 150 lahví téměř 200 let starého šampaňského. Francouzské víno zůstalo v mořské vodě i po tak dlouhé době nejen pitné, ale podle odborníků i velmi chutné. Několik lahví bylo vydraženo za desetitisíce eur.

Náklad nejspíš zaslal v 18. století francouzský král Ludvík XVI. ruskému carskému dvoru, a loď se z dosud neznámých důvodů potopila.