Vrátí se k divadlu řeka?

Třídu Míru a Pernštýnské náměstí od sebe dělí rušná silnice. Architekti chtějí staré a nové město spojit.

V centru Pardubic se chystají velké změny. Pardubičtí politici a architekti chtějí znovu spojit historické centrum města s třídou Míru. Od sebe je dělí jako hráz rušná Jahnova ulice. Ta vede před Zelenou bránou v místech bývalého vodního příkopu, který zanikl před sto lety.

„Budoucí pěší zóna na třídě Míru a historická část města by měly být pro pěší i cyklisty propojené. Teď tomu brání frekventovaná ulice,“ říká náměstek primátora Alexandr Krejčíř.

A není jediný komu současný stav vadí. Město si proto nechalo zpracovat studie, které naznačily, jak tento problém vyřešit. Jednou z nejzajímavějších možností je vrátit zpět vodní příkop a dopravu včetně parkoviště zahloubit do tunelu. „Chrudimka zde kdysi tekla. Pod Jahnovou třídou bychom ji vedli potrubím a koryto vyvedli ven pouze v prostoru náměstí Republiky. V Evropě se to dělá běžně. Před Zelenou bránou by mohla být replika mostu,“ říká architekt Aleš Klose.

Tato nejnákladnější varianta by přišla asi na jednu miliardu korun. Vznikla ale i mnohem skromnější řešení, která například pouze rozšiřují stávající přechod. Všechna počítají se zrušením podchodu, který už ztratil svoji funkci a jeho výstupy jsou navíc rušivým prvkem.

„Ani my ani politici nemáme jednotný názor, jak tento prostor řešit. Proto jsme oslovili mladé architekty, kteří přišli se zajímavými nápady,“ vysvětluje hlavní architektka města Petra Nacu. Sedmička vám je představí jako první.