Vrchní soud zamítl odvolání ECM proti omezení nakládat s majetkem

Vrchní soud v Praze zamítl odvolání zadlužené developerské společnosti ECM Real Estate Investments (ECM) proti předběžnému opatření pražského Městského soudu, kterým firmě výrazně omezil možnost nakládat s majetkem. Vyplývá to ze zveřejněných dokumentů v insolvenčním rejstříku.

ECM je od konce července v konkurzu, proti předběžnému opatření se firma odvolala ještě před jeho vyhlášením. Jedním z hlavních argumentů Vrchního soudu pro zamítnutí odvolání je, že vyhlášením konkurzu se stejně stalo bezpředmětným. V konkurzním režimu totiž společnost stejně ztratila oprávněnost nakládat se svým majetkem.

Věřitelé přihlásili vůči ECM celkem pohledávky v nominální výši 9,5 miliardy korun. Insolvenční správce Ivo Hala uznal platnost jen necelých dvou miliard korun z těchto závazků. Část pohledávek přihlásily i firmy, které s ECM tvoří koncern. ECM navrhovala nezajištěným věřitelům splatit celkově až 48 procent závazků prostřednictvím reorganizace firmy. Předpokladem byla výstavba pěti realitních projektů a zajištění jejich financování. Insolvenční správce ale navrhnul konkurz. Konkurz od začátku prosazoval také další významný věřitel ECM, společnost Glancus Investments ze skupiny PPF. Nakonec se k tomuto řešení přiklonila i Česká spořitelna, která původně chtěla řešit dluhy ECM reorganizací firmy. Většinu z dluhů ECM tvoří závazky z vydaných dluhopisů. Insolvenční řízení s ECM odstartovala letos na jaře Česká spořitelna. ECM založil v roce 1991 podnikatel Milan Janků, který dosud stojí v čele firmy. Firma je známá hlavně výstavbou a projekty výškových budov v Praze na Pankráci.