Vsadili na sedmičku. Věří, že s její pomocí budou nejlepší

Sedmičku mají na dresu a jiné číslo nechtějí. Nosí jim štěstí. Jak by ne, vždyť je to šťastné číslo.

Magie čísel. Mnozí na její sílu věří a sportovci asi ještě víc než jiní. Na dresu chtějí mít vždy přesně to číslo, které jim nosí štěstí nebo k němuž mají osobní vztah. A když to nefunguje, snaží se najít jiné. Ostravští sportovci, florbalista Vítkovic Milan Tomašík, hokejista Vítkovic Pavel Trnka, volejbalista Peter Michalovič nebo fotbalista Baníku Ostrava Josef Hušbauer, vsadili na sedmičku. „Občas se mi stávají různé věci, a když nad tím později přemýšlím, dojdu k tomu, že číslo sedm s tím má vždycky něco společného,“ říká zkušený hokejista Vítkovic Pavel Trnka.

Sedm jako 0:7

Florbalista Tomašík si dres s číslem sedm oblékal hned po příchodu do Vítkovic. „Už si nepamatuji, proč jsem si ji vybral. Možná na mě zbyla. Byl jsem malý a k sedmičce jsem žádný zvláštní vztah neměl. Ale teď, když už ji nosím dlouho, jsem si na ni tak zvykl, že bych se s ní loučil opravdu těžko. Ale pořád je to jen číslo,“ uvádí Tomašík. Šikovný florbalový útočník měl před sezonou možnost odejít do Švédska. Nakonec se jeho přestup nekonal. „Uvidím po sezoně. Rozhodně bych to chtěl někde v zahraničí zkusit. Číslo sedm na dresu vyžadovat nebudu. Ale když to jen trochu půjde, tak si ji vezmu,“ prohlašuje Tomašík. Poslední setkání se sedmičkou nebylo příliš úsměvné. V ligovém zápase proti Střešovicím jeho tým dostal sedm gólů a uřízl si před televizními kamerami pořádnou ostudu. „To byl první zápas po návratu z Poháru mistrů a všichni jsme byli hlavou ještě v Lotyšsku,“ obhajuje porážku s největším rivalem Tomašík. Ostravský florbalista, jehož tým v Lotyšsku dosáhl obrovského úspěchu, když porazil tým ze švédské ligy a postoupil do finále Poháru mistrů, si přesto více váží mistrovského titulu. Ten získal s Vítkovicemi před dvěma lety. „Teď si přeji udržet se v reprezentaci a věřím, že si zahraji na mistrovství světa,“ říká Tomašík.

Magické číslo

Naopak důvod k radosti zatím může mít hokejový obránce Vítkovic Pavel Trnka. Vítkovice zatím hrají na špici extraligy, zkušený bek s číslem sedm ale euforii krotí. „Ještě není konec ligy. Ten vstup do soutěže se nám povedl, ale to je všechno,“ říká Trnka.
Důrazný bek na sílu sedmičky věří. Do Vítkovic přišel z Plzně v roce 2007 a sáhl po dresu s číslem 7. „Vzpomínám si, že sedmička byla moje první číslo. Potom jsem ale vystřídal spoustu jiných,“ uvádí hokejový světoběžník Trnka. Důrazný bek se zkušenostmi z NHL se k číslu sedm vrátil znovu právě v Americe. „Tehdy jsem byl na kempu v Anaheimu, kde se mnou hrál Miloš Holaň, současný trenér Sparty Praha, který v Americe sedmičku nosil. Miloš pak onemocněl leukemií a mně vedení nabídlo, jestli bych nechtěl po Milošovi číslo nosit. Pro mě to byla čest a neváhal jsem,“ líčí Trnka, který má v datu narození (27. 7. 1976) sedmičky hned čtyři. „Sedmička mě neustále provází. Například můj přestup do Vítkovic byl v roce 2007 nebo i ta souvislost, že i Miloš Holaň ve Vítkovicích hrával,“ uvědomuje si Trnka. Kdyby šel hrát jinam, zase by volil sedmičku. „Pokud by nebyla volná, bral bych i jiné číslo, ale musela by tam sedmička být,“ povídá Trnka.

Dres po Zedníkovi

Ve volejbalovém týmu DHL Ostrava nosí sedmičku na dresu Slovák Peter Michalovič. „Vím, že sedmičku nosil Tomáš Zedník, náš současný manažer. A vím, že se mu i docela dařilo. Tak snad se mi povede stejně dobře jako jemu,“ přeje si Michalovič.
Možná i proto, že Sedmičku nosil současný manažer, tak byla před minulou sezonou volná. „Je to možné. Je to trochu zavazující,“ usmívá se dva metry vysoký volejbalový univerzál. Kdyby sedmičku na dresu neměl, dokázal by s tím žít. „Nosil jsem i čtyřku nebo desítku. Pověrčivý nejsem a myslím, že číslo mi ke štěstí nepomůže,“ dodává Michalovič. Slovenský volejbalista přišel do Ostravy vyhrát nějakou medaili. To se mu bohužel v první sezoně nepovedlo. Věří, že letos už to vyjde. „Do Ostravy přišel trenér Šmejkal, jehož trenérské metody sedí. Sezona se zatím nevyvíjí špatně a hrajeme dobře,“ řekl Michalovič.

Sportka zatím nevyšla

Číslo sedm je populární hlavně ve fotbale. Sedmičku nosil David Beckham, po něm ji v Manchesteru United převzal Cristiano Ronaldo. Sedmičku nosí i útočník německého Schalke Raúl Gonzáles. V Baníku Ostrava ji nosí Josef Hušbauer. Ten zatím takového věhlasu nedosáhl, ale po sedmičce v Baníku s nadšením sáhl. „Nosím ji od žáčků, kdy jsem začínal ve Spartě. A když byla volná i v Baníku, neváhal jsem,“ říká Hušbauer. Pro ostravského záložníka sedmička znamená hodně. Dvě sedmičky má i na poznávací značce, a dokonce si nechal na kufr svého auta udělat nápis HUSBY 7. „Sedmička je prostě moje šťastné číslo,“ dodává Hušbauer. Ostravský fotbalista sedmičce věří a občas na její sílu i vsadí. „Občas, když podávám sportku, tak na sedmičku nemůžu zapomenout. Zatím to ale k nějaké větší výhře nevedlo,“ směje se Hušbauer. Sedmička mu zatím nepřinesla štěstí ani v Baníku. Ostravský klub v lize zatím moc dobrých výsledků neuhrál a fotbalistu s číslem sedm na zádech neměli možnost příliš poznat ani diváci. Na lavičce v teplákovce jeho číslo příliš nezáří. „O spokojenosti nemůže být zatím řeč. Všichni vidí, v jaké jsme situaci, že se nedaří. Já jsem toho taky ještě moc neodehrál. Snad se to otočí,“ doufá Hušbauer. Kromě fotbalových dovedností má Hušbauer i smysl pro fair play. V loňské sezoně, kdy ještě oblékal dres Příbrami, se v zápase proti Českým Budějovicím přiznal k teči a jeho tým z následné akce dostal gól. „Rozhodčí si toho nevšimli, ale ten dotyk byl evidentní a cítil bych se trapně, kdybych se nepřiznal,“ říká. V šatně se ale obdivu nedočkal. „Pustili se do mě spoluhráči i trenér. Ale nenadávali mi, spíš radili, ať to příště nedělám,“ popisuje Hušbauer.