Výbor doporučil omezit státní podporu stavebního spoření

Sněmovní rozpočtový výbor v těchto dnech doporučil sněmovně schválit vládní návrh na omezení státní podpory stavebního spoření. Státní podpora by podle návrhu měla klesnout na nejvýše 2000 korun ročně pro nové i existující smlouvy, zdaňovat se budou úroky z vkladu. Stát tak chce ušetřit čtyři až šest miliard korun. Opozice s tímto omezením nesouhlasí a kritizuje ho.

„Nám se nelíbí to, co tady zamýšlí vládní koalice,“ prohlásil poslanec ČSSD Václav Votava. Jeho stranický kolega Alfréd Michalík navrhl novelu zamítnout, ale toto doporučení výbor neschválil. Petr Braný (KSČM) prezentoval názor, že když něco funguje „tak proč s tím děláte zase nějaké manévry.“ „Aby tady zase neplatilo: chtěli jsme, aby to dopadlo co nejlépe, a dopadlo to jako vždycky,“ podotkl. Návrhu se však zastal poslanec vládní TOP 09 František Laudát. „Tahle země nemá peníze na to, aby poměrně veliká část obyvatel si prostě přivydělávala stavebním spořením, když to potom na to nepoužije,“ řekl. Sněmovna již jednou obdobný návrh na omezení státní podpory schválila, Ústavní soud jej však kvůli některým pasážím zrušil. Vadilo mu především, že návrh byl schválen ve stavu legislativní nouze a že zaváděl 50 procentní srážkovou daň na státní podporu za minulý rok. Se stížností se na něj obrátila ČSSD.

Nově má platit, že státní příspěvek bude představovat deset procent místo dosavadních 15 procent z naspořené částky. Maximálním limitem pro jeho výpočet bude částka 20 tisíc korun, takže nepřekročí 2 tisíce korun. Nově se budou zdaňovat připsané úroky, samotná státní podpora se zdaňovat nebude. Novelu musí ještě projednat sněmovna v druhém a třetím čtení. Teprve pak ji dostane k projednání Senát, kde má většinu ČSSD. Pokud by prosadila zamítavé stanovisko, musela by o zákonu sněmovna hlasovat znova.