Východočeské muzeum plní dětské sny

Muzeum vystavuje na čtyři tisícovky angličáků.

Kaňkův sál Východočeského muzea Pardubice se proměnil v dětský ráj. V pátek 16. dubna se otevřely jeho dveře a začala výstava Klukovský sen, holčičkám vstup dovolen.

Po dobu expozice mají děti možnost se zapojit do kreslířské soutěže. Hlavní cenou je svezení ve skutečném Porsche. „Což je podle mě nejhezčí zážitek pro každého kluka. Těm nejlepším daruji i nějaké auto ze své sbírky,“ říká Václav Blažek.
Ve vitrínách jsou k vidění autíčka vyrobená od poloviny padesátých do poloviny osmdesátých let. Výstava je členěna podle zemí, odkud jednotlivé modely pocházejí.
„Neobsáhli jsme všechny země na světě, ale ty největší výrobce máme. Nejvíc toho bude z Anglie. Nebude chybět Itálie, Španělsko, Československo ani Sovětský svaz,“ namátkou vyjmenovává Václav Blažek.

Autíčka z dětství

V Kaňkově sále mají své místo i autodráhy a stoly s potřebami na kreslení. Největším snem sběratele Blažka je, aby tátové svým synům mohli ukázat auta, se kterými si hráli jako malí kluci. Připraven je také katalog, ve kterém se návštěvníci mohou dočíst, jak se auta v jednotlivých továrnách vyráběla. Výstava potrvá do 17. října.