Výdaje východoevropských bank za IT rostou, ročně utratí miliardy dolarů

ČSOB

ČSOB Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Rostoucí množství způsobů komunikace mezi bankami a jejich klienty klade stále vyšší nároky na úroveň technologické kvality a zabezpečení těchto kanálů. To se odráží na každoročních útratách, které banky za IT vybavení a služby vydávají.

Jen ve východní Evropě utratil bankovní sektor v loňském roce přes 6,6 miliardy dolarů, což znamená meziroční nárůst o 4,5 procenta. Tempo růstu výdajů za IT je v bankovnictví nejvyšší ze všech sledovaných oborů. Vyplývá to ze studie Enterprise IT Spending od analytické společnosti Gartner.

„Zaměřte nabídku svého bezpečnostního softwaru a bankovních aplikací obzvláště na trhy s potenciálem silného růstu, jako například Turecko, Čína, Perský záliv a vybrané země regionu východní Evropy,“ nabádají analytici Gartner vývojáře. Východoevropské banky by podle zmíněné studie letos mohly za IT utratit až sedm miliard dolarů.

Ze studie zaměřené čistě na východní Evropu vyplývá, že vedle bankovnictví rostou výdaje na IT nejvýrazněji v pojišťovnictví, maloobchodě, zdravotnictví a průmyslu.

Růst výdajů na technologické vybavení potvrzují i hlasy z českých bank. „Náklady na provoz a vývoj IT u nás loni tvořily 320 milionů korun, více než třetinu celkových nákladů. Letos budou ještě přibližně o pětinu vyšší než loni,“ říká mluvčí Air Bank Vladimír Komjati. Obdobně se vyjadřují zástupci dalších finančních ústavů. Například ČSOB průběžně investuje okolo miliardy korun ročně, mBank investovala do zavedení nedávno spuštěného internetového bankovnictví 600 milionů korun.
„Letos mírně navýšíme investice do bezpečnosti a stability bankovních aplikací,“ tvrdí Radek Hájek, výkonný ředitel KBC ICT, která dodává IT služby právě ČSOB.

IT projekt roku
V 11. ročníku soutěže IT projekt roku zvítězily aplikace Pojišťovna v České pojišťovně, Jednotný docházkový systém pro Skupinu ČEZ a aplikace Praha na Magistrátu hlavního města Prahy. Oznámila to pořádající Česká asociace IT manažerů CACIO ve spolupráci s ICT Unií.