Výhledově hledám nového generálního ředitele, říká Komárek

František Komárek plánuje v Kovosvitu zlepšit vztahy se zaměstnanci i klienty.

Kovosvit Mas patří k největším zaměstnavatelům na Táborsku. V minulých týdnech jím otřásla zpráva, že nový stoprocentní vlastník František Komárek odvolal celé vedení. A to i přesto, že KKCG Industry rodiny Komárkových dosud s bývalým managementem bez potíží spolupracovala. „Dřív jsem neměl v Kovosvitu rozhodující slovo, nyní ho mám,“ říká čtyřiapadesátiletý Komárek.

Proč jste hned po svém nástupu udělal tak radikální krok?

Bývalý management odvedl dle mého názoru velmi dobrou práci, protože Kovosvit Mas žije. Každý majitel má ale právo se svým majetkem nakládat, jak uzná za vhodné. Když se v březnu dokončovalo dělení majetku v naší rodině, stal jsem se stoprocentním vlastníkem Kovosvitu a rozhodl jsem se tu provést změny.

Ale proč jste odvolal vedení firmy, s nímž vaše rodina, která před vaším nástupem Kovosvit vlastnila, neměla roky problém?

Pokud se rozchází představa majitele firmy o řízení podniku s představou managementu, tak někde zákonitě musí být chyba. Tu chybu jsme s bývalým panem ředitelem Kuchařem nenašli. Proto jsme se rozloučili. Přesto si práce pana Kuchaře vážím.

V čem jste se rozcházeli?

Na řízení firmy se nelze dívat pouze optikou finančních ukazatelů. Svoji roli sehrává i lidský potenciál a jeho využití. Obchod dnes vyžaduje vztah člověka s člověkem. Za předchozího vedení tu vládl až příliš ekonomicko-analytický způsob řízení. Obchod ale musí být postavený i na osobních kontaktech, vztahu s klientem, analýze trhu. Základem je pak obchodní politika. Musíte vědět, co prodávat, a musíte vědět, za kolik prodávat.

Při dělení rodinného majetku jste jistě získal i další firmy, které budou vyžadovat vaši pozornost. Jak chcete Kovosvit rozvíjet?

Jestliže jsem vám řekl, že hodlám Kovosvit rozvíjet, znamená to, že mám připravené konkrétní projekty, které chci realizovat. Na otázku, které další firmy vlastním, vám nebudu s dovolením odpovídat.

Proč?

Protože nechci.

Jakou budoucnost plánujete pro Kovosvit?

Mým zájmem je, aby podnik vydělával a zaměstnanci byli spokojení. Chci, abychom v segmentu, v němž působíme, byli nejlepší. Chci navázat na baťovské metody. Jednou z nich je i komunikace s lidmi. Vnímat jejich názory, využívat jejich nápady. Vedení si musí vážit lidí dole a chovat se tak, aby si lidé dole vážili jeho. A samozřejmě musíme hlídat i ekonomiku podniku, která je rozhodující.

Může firma s vaším příchodem očekávat nové investice?

Koncem května bychom měli uvést do provozu portálové centrum za devadesát milionů korun.

To je ale investice naplánovaná před dvěma roky.

Počítám, že ještě investujeme až šedesát milionů korun do modernizace provozů. Je potřeba zapracovat na bezpečnosti práce, ochraně zdraví, technologických postupech. Další investice si vyžádá například slévárenský provoz.

Často zmiňujete lidský faktor v podnikání. Víte, jaká je tu průměrná mzda?

Průměrná mzda v této fabrice je vyšší než průměrná mzda v tomto regionu.

Dá se očekávat, že budete, pokud se firmě bude dařit, mzdy zvyšovat?

Tomu se nebráním. Na druhou stranu nelze přepísknout osobní náklady a firmu dostat do problémů. Mnohem efektivnější je firmu stabilizovat a lidi dlouhodobě zaměstnávat.

Vzhledem k tomu, že jste mi neodpověděl na vaše další aktivity, se nabízí otázka, jak dlouho chcete Kovosvit osobně řídit?

Mým zájmem je podnik rozvíjet. A je vcelku jedno, jestli jako vlastník nebo generální ředitel. Ano, výhledově hledám i nového generálního ředitele. A já ho najdu.

Jaké jsou vaše zkušenosti se strojírenstvím. V minulosti jste se věnoval hlavně řízení Moravských naftových dolů.

Moravské naftové doly jsem řídil deset let a myslím, že jsme dosáhli docela zajímavých výsledků. Pokud hovoříme o těžbě ropy a plynu, hovoříme i o budování podzemních zásobníků, takže i v Moravských naftových dolech byla strojírenská výroba. A to hlavně speciálního charakteru.

Na jaké trhy chcete výrobu Kovosvitu orientovat?

Zajímá nás celý svět. Česko, Slovensko, střední Evropa a Rusko. To je pro nás velmi zajímavý segment. Náš úkol není jen prodej, ale i služby kolem. Tedy servis a záruky.

Dá se očekávat, že se Kovosvit dočká své bývalé slávy? Že nebude zaměstnávat lidi v řádu stovek, ale tisíců?

To ukáže trh a zájem o naše výrobky. V tuto chvíli mohu říci jen to, že mám zájem o všechny kvalitní, seriózní a loajální lidi. A to na všech úsecích. Mým zájmem je udržovat zaměstnanost a samozřejmě růst, pokud půjde vše, jak má.