Výměna průkazů: řidiči otálejí

Tisíce řidičů si musí do konce roku vyměnit řidičský průkaz. Na dopravní odbor v Kolíně by jich mělo týdně přijít dvě stě. Realita je jiná.

Na úřadech se budou tvořit fronty a nervozita bude stoupat. Měnit si řidičské průkazy nechodí zdaleka tolik lidí, kolik by mělo. Ti, kterých se výměna týká, ji často odkládají. Po prvním týdnu letošního roku zbývalo v Kolíně vyměnit 6547 průkazů, po devětadvacátém jich bylo 4567. Za týden k přepážce v průměru přišlo asi sedmdesát lidí. A to je o málo víc než polovina těch, kteří se měli dostavit podle propočtů.
„Konec roku bude jistě hektický, tyhle výměny jsem zažil už dvakrát,“ říká ředitel odboru dopravy v Kolíně Jiří Jeřábek.

Příběh se opakuje

Pokud bude i v srpnu pokračovat červencový trend, kdy se na úřad nedostavilo za týden ani padesát řidičů, mělo by jich momentálně za sedm dní dorazit přes dvě stě. Přesněji devět za hodinu. Odbor dopravy na městském úřadu má totiž v Kolíně úřední dny v pondělí, ve středu a ve čtvrtek. V součtu to činí čtyřiadvacet hodin týdně.
„Naštěstí se mě týká až další vlna výměn, do konce roku 2013,“ říká řidička z Kolína Petra Veselá. S velkým předstihem k přepážce jít neplánuje. Zatím má dost času. To se ale o těch, kteří potřebují „obnovit“ průkaz do konce tohoto roku, říci nedá. Byť je teprve léto. V Česku jsou v současné době platné čtyři typy řidičských průkazů. V následujících letech dojde k postupné výměně tří typů, které jsou ze zákona řidiči povinni si vyměnit nejpozději do konce roku 2010, případně 2013. Od 1. ledna 2014 již bude platný pouze jeden typ řidičského průkazu. Výměna do konce roku se týká řidičských průkazů, vydaných od roku 1993 do roku 2000. Průkazy vydané v letech 2001 až 2004 si řidiči musí vyměnit do konce roku 2013.