Vypsaná fixa neztrácí dech ani invenci

Vypsaná fixa

Vypsaná fixa Zdroj: Ceskehrady.cz

Vypsaná fixa, koncert
Zleva: Pítrs, Márdi, Mejla – tři čtvrtiny Vypsané fiXy
3
Fotogalerie

Prostě klid a mír a ticho, oznamuje zásadní životní nález hned v první písni nového, v pořadí svého osmého alba Tady to někde je skupina Vypsaná fixa původem ze San Piega, jak již od svých počátků ve druhé půli devadesátých let označuje své rodné Pardubice.

Ale není třeba se bát, že by to znamenalo nějaký zásadní obrat ve zvuku a textech kapely. A to i přesto, že vysloveně hit – který by hrála česká rádia – album nenabízí.
Ale Vypsanou fixu moc rádií nehrálo ani v minulosti, tak to vyjde nastejno, že.

Ano, ubylo přímočarých punkrockových vypalovaček, které v posluchači rozvibrují plíce v hrudi a mince v kapse. Z menší části byly nahrazeny pomalejšími písněmi s vypracovanou atmosférou, jako je například hned právě úvodní píseň celého alba, z něhož možná neprýští tolik energie jako obvykle, ale nadhled a poetický pohled na minulost, přítomnost a nejspíše i budoucnost ano.

Většina písní ale i nadále oplývá energií a invencí, která není v české malé bigbítové kotlině obvyklá.

Menší dávku nabízí kapela v písní se zadumanou kytarou á la The Cure Inkoustový ruce. Výrazně větší dávku pak třeba Siky Romero či další songy. V nich kromě úderných bicích hrají tradičně roli i nápadité texty zpěváka Michala Márdiho Maredy, jenž v sobě snoubí obyčejnou poezii všedního dne s dadaistickými postřehy a nápady.

V minulosti si Vypsaná fixa kromě přímočarých písní s pevným základem v punku vyzkoušela i album pro děti, akustickou desku či hudbu k filmu. To ale vždy bude jen práce navíc. Psaní bigbítových energických písniček s texty, které stojí za přemýšlení, jde kapele stále nejlépe.


Vypsaná fixa: Tady to někde je

Vydal: San Piego Records, 2017

Hodnocení: 80 %