Vyřeší se problém s globálním oteplováním? Kanaďané a Švýcaři staví obrovské atmosférické vysavače na CO2

Obří zařízení na vysávání oxidu uhličitého z okolního vzduchu

Obří zařízení na vysávání oxidu uhličitého z okolního vzduchu Zdroj: VTM.cz

Obří zařízení na vysávání oxidu uhličitého z okolního vzduchu
Obří zařízení na vysávání oxidu uhličitého z okolního vzduchu
Jak funguje továrna na zachytávání atmosférického CO2
Zachycený oxid lze dále zpracovat v průmyslu
Climeworks
6
Fotogalerie

Vysávání CO2 přímo z atmosféry je jedna z možností, jak bojovat s globálním oteplováním. Tento nový průmyslový obor zažívá v posledních letech boom. Do jedné z firem zabývající se získáváním oxidu uhličitého z atmosféry investoval i Bill Gates.

Bohužel, dosud bylo odebírání CO2 z atmosféry velmi nákladné. V současné době stojí odsátí jedné tuny oxidu uhličitého 600 dolarů. Nemělo by to však trvat dlouho a náklady by mohly spadnout rapidně dolů.

Švýcarská firma Climeworks vlastní dvě průmyslová zařízení na vysávání oxidu uhličitého z atmosféry. Jedno větší se zachytávací kapacitou 900 tun CO2 za rok ve švýcarském Zurichu a druhé menší s kapacitou 50 tun CO2 na Islandu. Druhou firmou je kanadská Carbon Engineering (do této firmy investoval zmíněný Gates), která zase otevřela podobné zařízení v kanadské Britské Kolumbii.

Právě Carbon Engineering minulý týden publikovala studii týkající se snižování nákladů při získávání a zpracování CO2 z atmosféry. Podle ní lze snížit náklady na jednu tunu oxidu uhličitého na úroveň mezi 94 až 232 dolary (v závislosti na designu zachytávacího zařízení).

Podobná studie z roku 2011, kterou zpracovala American Physical Society uváděla, že náklady slze jen těžko dostat pod 600 dolarů za tunu. Znamená to několikanásobné snížení nákladů na získávání CO2 z atmosféry. Tato čísla potvrzuje i firma Climeworks, která uvádí, že do pěti až deseti let její náklady klesnou pod 100 dolarů na tunu.

Video placeholde
Climeworks • VTM

Velmi zajímavé je i využití zachyceného CO2. Oxid uhličitý lze stlačit a distribuovat plynovodem například do skleníků a tím zvýšit pěstební výnosy. Dále se nabízí možnost zpracování na uhličitan vápenatý a ten následně využít jako hnojivo.

Nejzajímavější by nakonec mohlo být zachytávání CO2 k výrobě syntetických paliv. Podle firmy Carbon Engineering stojí výroba jednoho litru syntetického benzínu pouze 1 dolar. Což je sice několikanásobně více než stojí vyrobit jeden litr benzínu z ropy, přesto se zdá, že může vzniknout alternativa ke klasickému ropnému průmyslu.

Řešení globálního oteplování, kromě omezování emisí, leží právě v ekonomice odvětví zabývající se získávání a zpracování CO2 z atmosféry. V současné době se jedná o poměrně drahou záležitost, ale se snižující se náklady a vládními pobídkami se toto odvětví může stát velice ekonomicky zajímavé.

Časem dokonce může nastat situace, že bude výhodnější vyrábět benzín ze vzduchu než z ropy. Pokud bude ekonomicky výhodné čistit vzduch od CO2, tak problém globálního oteplování může být částečně vyřešen.

Článek vyšel na serveru VTM >>>