Výrobce nožů Victorinox připravuje vlastní chytré hodinky

sídlo firmy Victorinox

sídlo firmy Victorinox Zdroj: www.perkinseastman.com

Známý výrobce švýcarských kapesních nožů Victorinox hodlá nejpozději začátkem příštího roku představit vlastní verzi chytrých hodinek. Informoval o tom generální ředitel Carl Elsener, který je potomkem zakladatele podniku. Švýcarské firmy se v poslední době snaží využít šanci, která se jim na tamním trhu naskytla díky soudní tahanici společnosti Apple, která kvůli patentovému sporu v zemi nemůže uvést své Apple Watch minimálně do konce letošního roku.

Technologický gigant se pře o práva duševního vlastnictví a zatím nemůže používat ani klasický obrázek jablka ani slovo apple v souvislosti se svým hodinkami. Od roku 1985 má totiž tento patent William Longe, majitel značky Leonard. Spor by měl být ukončen až na konci letošního roku.

„Naší představou je něco, co se blíží chytrým hodinkám,“ řekl Elsener agentuře Reuters. V předchozím rozhovoru pro švýcarský list Aargauer Zeitung uvedl, že firma svou verzi chytrých hodinek představí koncem letošního nebo začátkem příštího roku. Společnost Victorinox vznikla v roce 1884, nyní kromě nožů vyrábí také tradiční náramkové hodinky a další zboží.

Victorinox není jedinou švýcarskou firmou, která „vycítila“ příležitost. Vstup do ringu s chytrými hodinkami minulý měsíc oznámil také největší světový výrobce hodinek, Swatch.

Hodinky Apple Watch jsou prvním novým produktem firmy od doby, kdy se funkce generálního ředitele ujal Tim Cook. Prodej hodinek v prvních devíti zemích má být zahájen 24. dubna.