Výroční zpráva Applu: firma má z prodejů Watch 1,7 miliardy

Apple Watch

Apple Watch Zdroj: ctk

Technologická firma Apple utržila za své hodinky Watch přes 1,7 miliardy dolarů. Podle webu VentureBeat to vyplývá z výroční zprávy, kterou společnost zveřejnila v souvislosti s oznámením výsledků za poslední fiskální kvartál letošního roku. Apple však nezveřejnil, kolik hodinek se vlastně prodalo.

Prodeje hodinek Watch podle výroční zprávy „představovaly více než stoprocentní meziroční růst v čistých tržbách v sekci ostatní produkty“. Jak počítá VentureBeat, jelikož v roce 2014 byly tržby v ostatních produktech 8,379 miliardy dolarů a letos už 10,067 miliardy, znamená to, že za Watch (které jsou na trhu zhruba půl fiskálního roku) firma utržila kolem 1,68 miliardy. Kvůli propadu iPodů ale budou tržby za Watch ještě o něco vyšší. Zmiňovaný web tak odhaduje, že v příštím roce budou hodinky pro Apple byznys v hodnotě zhruba pěti miliard dolarů.

Závislost na iPhonu

Kdo se obává zpomalení růstu, musí zatím počkat, uvádí web. Ze zprávy je totiž patrné, že Apple i nadále roste. Firma hlásí například rekordní prodeje Macbooků a další růst zisků ze služeb. Hnacím motorem společnosti z Cupertina i nadále zůstávají iPhony.

Apple se ve zprávě mimoděk přiznává k závislosti na prodejnosti iPhonů, které se na výnosech firmy podílejí téměř dvěma třetinami. „Pokles zájmu o tento produkt by mohl významně ovlivnit čtvrtletní čisté tržby,“ uvádí firma.

Výroční zpráva také odhaluje, jak se na trhu daří iPadu. Poprvé za svou existenci zaznamenal iPad celoroční pokles v prodejnosti. Jen dobré prodeje na čínském trhu drží iPad nad vodou, cituje VentureBeat.

V souvislosti s příjmy ovšem rostly také výdaje. Zatímco v loňském roce Apple utratil za výzkum a vývoj šest miliard dolarů, letos to bylo už 8,1 miliardy dolarů. VentureBeat v této souvislosti spekuluje, nakolik se ve výdajích odráží chystaný projekt automobilu. Pro srovnání, v roce 2013 vynaložil Apple na vývoj 4,5 miliardy dolarů, o rok dříve 3,4 miliardy dolarů.