Výše, lépe, radostněji

Mnozí z vás si jistě vzpomenou: Pod výše uvedeným heslem jsme dlouhá léta slavili nejen První máje, ale i Vítězné únory a převeliké Říjny v listopadu… Nejméně první slovo toho hesla k nám ovšem doléhá z Východu i dnes.

Vážení čtenáři!

[file:13583:small:right]

Vždyť kdo by měl být přeborníkem na výstavbu výškových budov, jestliže to nejsou Spojené arabské emiráty, Singapur, Čína nebo Jižní Korea? Proto se na obálce i uvnitř čísla necháváme inspirovat naštěstí apolitickou, nicméně velmi efektní architekturou těchto „velikánů dneška“.

Ale abychom byli spravedliví a neošidili západní civilizaci: všechny stavby, které na stránkách Realitu uvádíme, jsou mistrovským dílem projektantů z Evropy či USA. Ať už jde o Normana Fostera, Daniela Libeskinda, Moshe Safdieho nebo holandský ateliér MVRDV. A abychom tento dojem podtrhli, končíme ukázkou tvorby dánského studia pro Varšavu… Zdaleka to však není jediné zajímavé čtení v květnovém Realitu. Nenechte si ujít hlavní téma, které vám vlije do žil aspoň trochu „realitního optimismu“, nebo unikátní technické památky ostravských Vítkovic (ne náhodou je chrání UNESCO). A pokud jste dosud nevěděli, co znamená pojem Sustainable Facility Management, určitě si nalistujte stranu 34. Jen tak si udržíte vědomostní náskok před českými politiky.

*Vít Straňák, šéfredaktor*