Výsledky simulace naznačují, že 68 procent vesmíru ve skutečnosti nemusí existovat

Je celý náš vesmír jen hologram? Možná ano, máme první důkaz

Je celý náš vesmír jen hologram? Možná ano, máme první důkaz Zdroj: Shutterstock

Ilustrace exoplanet v systému Trappist-1
Když astronaut fotí
Když astronaut fotí
Když astronaut fotí
Když astronaut fotí
16
Fotogalerie

Nová studie, která byla publikována v Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, zpochybňuje existenci takzvané temné energie. Ta by přitom podle určitých odhadů měla tvořit až 68 procent vesmíru.

Gábor Rácz z Eötvös Loránd University a jeho kolegové tvrdí, že konvenční modely vzniku a vývoje vesmíru se spoléhají na aproximace ignorující jeho strukturu a předpokládající, že hmota má jednotnou hustotu.

Rácz se rozhodl vydat jinou cestou a navrhl počítačovou simulaci k modelování vlivu gravitace na distribuci milionů částic temné hmoty. V rámci takzvané Avery je rekonstruován vývoj vesmíru zahrnující předčasné shlukování částic a vzniku rozsáhlé struktury.

Video placeholde
Úchvatné video: Takhle vypadá bouřka z vesmíru • Twitter/Tim Peake

Na rozdíl od standardních simulací, které vykazují expandující vesmír, zohlednění výše zmíněných věcí vedlo k modelu, kdy různé oblasti expandují v různých poměrech. Průměrná míra expanze nicméně zůstala v souladu se současnými pozorováními, ukazujícími na celkové zrychlení. Zdá se tedy, že k vysvětlení zrychleného rozpínání vesmíru není temná energie vůbec zapotřebí.

„Teorie obecné relativity má zásadní význam pro pochopení toho, jak se vesmír vyvíjí. Nechceme zpochybňovat její platnost, zpochybňujeme platnost přibližných řešení. Naše zjištění se spoléhají na matematickou domněnku, která umožňuje diferenciální expanzi vesmíru v souladu s obecnou relativitou a ukazují, jak expanzi ovlivňuje formování komplexních struktur hmoty,“ konstatoval spoluautor studie László Dobos.

„Tyto problémy dříve byly zametány pod koberec, ale jejich zohledněním lze vysvětlit akceleraci bez potřeby temné energie," dodal.

Článek vyšel na portálu VTM.cz >>>