Vysněnou firmou pro studenty IT i ekonomických oborů je Google

Google pod lupou

Google pod lupou Zdroj: archiv

Nejatraktivnějším zaměstnavatelem pro studenty ekonomických a IT oborů je společnost Google. Technici preferují Škodu Auto, budoucí právníci by nejraději pracovali na soudech a studenti přírodních oborů by rádi svou budoucnost spojili s Akademií věd. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který uskutečnila společnost Universum ve spolupráci se Studenta Media.

Průzkum se uskutečnil od listopadu 2015 do letošního února. V Česku se do něj zapojilo 14 462 studentů ze 63 vysokoškolských institucí. Obdobné průzkumy švédská spolešnost Universum provádí i v dalších zemích, působí v 60 zemích světa.

Google u tuzemských studentů ekonomických a IT oborů vládne od roku 2014, kdy se tento průzkum v Česku konal poprvé. Letos za ním u ekonomů skončily Česká národní banka a Škoda Auto. Budoucí experti na informační technologie na pomyslné stupně vítězů zařadili ještě Microsoft a IBM.

Mladoboleslavská automobilka zůstala nejatraktivnějším zaměstavatelem pro studenty technických oborů. Na dalších místech se ale pořadí měnilo. Do nejlepší trojice pronikly Siemens, jeden z největších světových výrobců elektroniky, a Honeywell, který se specializuje například na letectví a dopravní systémy. Na čtvrté a páté místo se propadly ČEZ a Metrostav.

Nejatraktivnější zaměstnavatelé pro studenty VŠ podle skupin oborů:Nejatraktivnější zaměstnavatelů pro studenty VŠ podle skupin oborů:Nejatraktivnější zaměstnavatelů pro studenty VŠ podle skupin oborů: | CTK/Universum CzechPramen: Universum Czech.

Studenti práv preferují zaměstnání ve státních institucích. Za soudy, které uvedli na prvním místě, zařadili státní zastupitelství a ministerstvo spravedlnosti. Následují ministerstvo vnitra, k němuž byla autory průzkumu přiřazena i Policie ČR, evropské instituce a ministerstvo zahraničí. Až sedmá skončila první soukromá právnická firma Allen & Overy.

„Státní instituce jsou pro mladou generaci zajímavou alternativou soukromých firem. Nabízejí totiž jistotu, stabilitu a možnost sladění osobního a pracovního život, což je nejdůležitější kariérní cíl pro české studenty,“ uvedl v tiskové zprávě Tomáš Rašner, Country Manager společnosti Universum v České republice.

Také studenty přírodních věd nejvíce láká státní instituce, konkrétně Akademie věd ČR. Druhé místo v jejich preferencích obsadila farmaceutická společnost Zentiva a na třetí pozici se prosadil Google.