Výtvarná škola láká na bílou výstavu

Zimní kalamita inspirovala opavskou školu k netradiční výstavě. Je celá bílá.

Čtyři stovky dětí a jejich šest pedagogů ze Základní umělecké školy Solná celý leden vyrábělo motýly, housenky, kužely či kouzelné krabičky, malovalo, vystřihovalo, ztvárňovalo své sny. Všechny jejich výtvory musely být bílé. Jak to dopadlo, zájemci uvidí na netradiční výstavě Bílá v bílé.
„Do bílé jsme zahalili celou školu. Podlahy i okna,” líčí učitelka Markéta Janečková, která stála u zrodu nápadu. Inspiraci našla v letošní zimě. Chodby školy zdobí obrázky snů, hnízda andělů, papíroví motýli zavěšení na nitkách tak, že létají v prostoru, medúzy, pole plné střapatých kuželů, fotky dětí pomalovaných bílou barvou i věci denní potřeby obalené do bílých materiálů. „Bílá je taková snová a něžná barva, takže spousta výtvorů a obrázků je právě o snech a přáních,” vysvětluje Janečková.
Na stěnách si návštěvníci o snech dětí také přečtou. „Psali jsme si bílé sny, děti si měly vzpomenout, co se jim zdálo. Všichni jsme si vybavovali takové ty dramatické a strašidelné sny,” směje se Zdeňka Pavlíčková, která se na přípravě výstavy také podílela.
Výstava je k vidění do 12. března. Jen o jarních prázdninách je škola zavřená.