Vývojáři aplikací větří nový zlatý důl

Novinka. Hodinky Galaxy Gear se budou prodávat v USA od 25. září za 299 dolarů.

Novinka. Hodinky Galaxy Gear se budou prodávat v USA od 25. září za 299 dolarů. Zdroj: Reuters

Jihokorejský Samsung představil tento týden své hodinky Samsung Galaxy Gear, prvního zástupce nového segmentu takzvané nositelné formy on-line elektroniky. Od té si především vývojáři softwaru slibují další zlatý důl.

Softwaroví inženýři doufají, že se kolem nositelné elektroniky, kam budou kromě hodinek společností Samsung či Apple patřit i brýle Google Glass, vytvoří samostatný ekosystém stejně jako okolo tabletů a chytrých telefonů. Podle výzkumné firmy IMS by se v nové technologické oblasti mělo v roce 2016 roztočit šest miliard dolarů.

Jednou z firem, která už se začíná na oblast nositelné výpočetní techniky zaměřovat, je Evernote. „Je možné čekat něco podobného jako u smartphonů. V prvních dvou třech letech to byla jedinečná vymoženost. Velké zisky přišly po třech až pěti letech. Mluvíme tu o dlouhodobých investicích,“ uvedl před časem pro Bloomberg šéf Evernote Phil Libin. Jeho firma teď vydělává hlavně na softwaru pro PC, smartphony a tablety. Google Glass, Galaxy Gear či iWatch by se ale prý časem měly stát jádrem jejich byznysu.

Vývoj akcií Samsungu za poslední rokVývoj akcií Samsungu za poslední rokVývoj akcií Samsungu za poslední rok | YahooZdroj: Yahoo

Samsung svoje hodinky Galaxy Gear ukázal v Berlíně na veletrhu elektroniky IFA. Mají displej s úhlopříčkou 1,63 palce (4,1 centimetru) a ve Spojených státech se budou prodávat od 25. září za cenu 299 dolarů. Akcie společnosti reagovaly růstem téměř o dvě procenta.

Jihokorejská společnost soutěží s firmami Sony a Apple o podíl na novém trhu nositelných technologií, protože trh s chytrými telefony začíná upadat.

Apple své iWatch nejspíše již letos představit nestihne. Skutečnost, že kalifornská firma opravdu vyvíjí chytré hodinky, se provalila letos v únoru. V červnu si Apple v Japonsku požádal o registraci názvu iWatch.

Naopak Sony již své Smartwatch, které lze synchronizovat s Android přístroji, již prodává. V Berlíne Sony uvedl, že nová generace Smartwatch 2 půjde do prodeje ještě tento měsíc.