Vždy si říkám, že je to jen fotbal

Vrcholový fotbal okusil reprezentační obránce Theodor Gebre Selassie poprvé v jihlavské Vysočině.

Narodil se v Třebíči, vyrůstal ve Velkém Meziříčí a ve třinácti letech odešel hrát fotbal do Jihlavy. Obraz typického rodáka z Vysočiny ale člověku zmizí z mysli ve chvíli, kdy ho potká osobně.

Už jméno naznačuje, že kořeny fotbalového obránce Theodora Gebre Selassieho je potřeba hledat za hranicemi republiky. Jeho otec pochází z Etiopie a fotbalista po něm zdědil nejen příjmení, ale i tmavší pleť.

Proto byl také na konci května obklíčen novináři. Stal se totiž prvním černošským fotbalistou, kterého trenéři nominovali do A-týmu české reprezentace. A znovu oblékne dres národního mužstva také v nadcházející baráži o postup na evropský šampionát proti Černé Hoře.

Nominace ho potěšila

„Všichni víme, jak důležité tyhle zápasy jsou. A moc bych chtěl, aby dopadly dobře,“ přeje si Gebre Selassie, který už tři roky nastupuje za prvoligový Slovan Liberec. „Severní Čechy jsou hodně podobné Vysočině. Stejné počasí i krajina, prostě se tady cítím jako doma,“ tvrdí obránce.

Zatím odehrál mladý fotbalista v dresu české reprezentace pět utkání. Další dvě jsou před ním. „Doufal jsem, že se do kádru zase dostanu, ale na sto procent jsem s tím nepočítal. Moc mě potěšilo, když trenér Bílek oznámil i moje jméno,“ uvedl Gebre Selassie. Když oblékl reprezentační dres poprvé, byl hodně nervózní. „Teď jsem sice taky, ale už se to zlepšuje. Vždycky se uklidňuju tím, že je to pořád jenom fotbal,“ říká.

O reprezentaci sní odmalička každý fotbalista, ale Gebre Selassie byl v tomhle směru výjimkou. „Až tak vysoko jsem fakt nikdy nepomýšlel. Vždycky jsem chtěl, aby mě hra bavila. Začal jsem s fotbalem proto, že ho hráli kamarádi ve škole a chytlo mě to,“ popisuje reprezentant. Celá jeho rodina je hodně sportovně založená. „Taška si taky občas zahraje fotbal, mamka volejbal a sestra hraje házenou. I já dělal víc sportů, ale nakonec jsem se rozhodl jen pro ten jeden. A nelituju,“ doplnil.

Kopačky poprvé obul ve Velkém Meziříčí, ovšem v roce 1998 po něm sáhla FC Vysočina, kde strávil s drobnou přestávkou devět let. Následně si ho vybrala pražská Slavie a odtud zamířil pod Ještěd.

„Ze současného jihlavského kádru znám už jenom Michala Veselého a Tomáše Cihláře, se kterými si občas zavoláme. Jinak už do Jihlavy moc nejezdím. Samozřejmě na tu dobu, kdy jsem tam hrál, rád vzpomenu, ale opravdu profesionální to pro mě začalo být až v Liberci,“ říká Gebre Selassie.

A ještě jedna změna se přesunem na sever Čech v souvislosti s ním udála. V Jihlavě se o něm psalo vždycky jako o Gebre Selassiem, ale nyní je jeho příjmení rozděleno na dvě části. „Snažil jsem se na chybu upozornit už tehdy ve Vysočině, ale nějak to přehlíželi. Nebrali mě vážně. Teprve teď je to konečně správně,“ dodal s úsměvem.