Vzpomínáme na první smartphone. Před 21 lety jej vyrobilo IBM

IBM

IBM Zdroj: Jan Sedlak

Máme za sebou výročí, které musí udělat radost každému Mobilmaniakovi. Je tomu už 21, kdy americká společnost IBM představila první chytrý telefon na světě. Stal se jím Simon Personal Communicator, který nejvíce připomínal sluchátko od tehdy oblíbených autotelefonů, jen místo klávesnice obsahoval dotykový rezistivní, monochromatický displej se zeleným podsvícením a k jeho ovládání sloužil stylus.

V této době se ještě označení smartphone nepoužívalo, navíc dnešní chápání pojmu posunulo význam slova k telefonům se standardním operačním systémem. Tehdy ovšem Simonu stačilo, že kromě telefonování nabídl například funkci kalendáře, rychlých poznámek, faxu a dokonce i e-mailu.

První smartphone Simon Personal Communicator od firmy IBMPrvní smartphone Simon Personal Communicator od firmy IBM | MobilMania.cz

Telefon, který trpěl nízkou výdrží na baterii, byl i na tehdejší poměry pořádná cihla, vážil okolo půl kila. Prodával se za 900 dolarů pouze ve Spojených státech, kde si jej během dvou let koupilo zhruba 50 tisíc zákazníků.

Komunikátor IBM Simon se objevil také v thrilleru Síť se Sandrou Bullock v hlavní roli: