WALL-E vyfotil Zemi ze vzdálenosti 1 milionů km

Fotografie Země a Měsíce ze vzdálenosti 1 milionů km pořízená CubeSatem MarCO-B (WALL-E) dne 9. května 2018.

Fotografie Země a Měsíce ze vzdálenosti 1 milionů km pořízená CubeSatem MarCO-B (WALL-E) dne 9. května 2018. Zdroj: NASA/JPL-Caltech

Fotografie byla pořízena primárně kvůli ověření, že se vyklopila anténa CubeSatu (je vidět vpravo)
CubeSat MarCO
CubeSat MarCO během připrav
CubeSat MarCO ve vesmíru (kresba)
Start sondy InSight
15
Fotogalerie

Malá sonda s přezdívkou WALL-E pořídila fotografii Země a Měsíce ze vzdálenosti 1 milionů km. CubeSat letí se sondou InSight k Marsu. InSight přistane na Marsu 26. listopadu.

 

K Marsu se vydala nová kosmická sonda InSight, která prozkoumá nitro rudé planety. Na cestu vzala dva malé spolucestující. CubeSaty MarCO-A a MarCO-B zajistí přenos signálu mezi přistávající sondou InSight a Zemí.

Jedná se pouze o experiment a test technologie, kterou by NASA mohla využít u budoucích sond.

CubeSaty jsou malé družice ve tvaru krychle o hraně 10 cm, což není o moc více, než je velikost Rubikovy kostky. Podobných kostek může být samozřejmě smontováno dohromady více. MarCO jsou typu 6U, což znamená 6 kostek. Po rozložení je rozměr jednoho 36,6 x 24,3 x 11,8 centimetrů.

CubeSaty se pohybují okolo Země obvykle po nízké oběžné dráze (cca 200 a 500 km). MarCO-A se tak staly už krátce po startu nejvzdálenějšími CubeSaty v historii.

Na cestě k Marsu CubeSaty nelení. Došlo k vyklopení solárních panelů i klíčové části – antény. NASA nechce spoléhat jen na senzory, a tak si vyklopení antény ověřila pořízením fotografie. Jako bonus je na snímku zachycena Země s Měsícem. Fotografie byla pořízena 4 dny po startu, kdy se sondy nacházely asi 1 milion kilometrů od nás.

Přezdívky podle postav z animovaného filmu

Oba CubeSaty sice mají označení MarCO-A a MarCO-B, ale v NASA jim říkají WALL-E a EVE podle postav z animovaného filmu o nezbedném robotovi, který zůstal na Zemi sám poté, co zbídačenou modrou planetu opustil poslední člověk.

Video placeholde
CubeSaty MarCO • Živě.cz

Robot WALL-E v jedné ze scén použil k pohybu v kosmickém prostoru hasicí přístroj. CubeSaty MarCO využívají k pohybu oxid uhličitý, který najdeme v hasicích přístrojích. Sonda InSight přistane na Marsu 26. listopadu.

Článek vyšel na serveru VTM >>>