Yo-Auto: těšte se na první ruský hybrid. Přijde v prosinci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Autorevue.cz

Ruská automobilka Yo-Auto není v Evropě příliš známá, možná vám ale řekne více jméno jejího majitele. Mikhail Prokhorov kromě této značky vlastní také například basketbalový tým New Jersey Nets a mimochodem hodlá kandidovat na post ruského prezidenta.

Yo-Auto představilo na zářijovém autosalonu ve Frankfurtu koncept ë s vysouvacími dveřmi. V jeho případě jde ovšem pouze o ukázku designu, se sériovou výrobou se nepočítá. V plánu jsou ale jiné projekty, především pak dostupný lidový vůz s cenovkou pod 10 tisíc dolarů. Ruská automobilka hodlá nabídnout varianty s motorem spalujícím benzín a CNG. V základní výbavě najdeme mimo jiné navigaci, multifunkční volant, systém Start/Stop, multimediální systém nebo USB konektor. Za příplatek pak lze získat třeba zadní parkovací kameru.

Kromě klasického provedení je v plánu také hybrid osazený motorem spalujícím jak benzín, tak CNG, který je dále doplněn o dva elektromotory (každý pro jednu nápravu). Díky dvojici nádrží je vůz schopný ujet až 700 kilometrů, zrychlení z nuly na 100 km/h je plánováno na rovných deset sekund. Místo klasických baterií používá Yo-Auto kondenzátory a kromě řady jiných „vychytávek“ může vůz sloužit také jako generátor elektrické energie. Připojit k němu lze klasické spotřebiče nebo třeba jiný vůz.

Uvidíme, jak ruská vize o ekologické mobilitě nakonec dopadne. První exempláře by měly dorazit na trh už v prosinci letošního roku.