YouTube rozšíří svou nabídku o placené služby

YouTube

YouTube Zdroj: profimedia.cz

Internetový portál YouTube, jehož vlastníkem je společnost Google, zavede nové placené kanály. Za dva dolary na měsíc budou mít uživatelé přístup například k novým výukovým videím od počítačových odborníků.

Obsah placených kanálů bude dodatkem videí, které na stránkách YouTube sledují miliony návštěvníků zdarma. List The Financial Times před časem uvedl, že měsíční předplatné by mělo činit pouhých 1,99 dolaru (necelých 40 korun).

„Myslím, že pro lidi, kteří vytvářejí velké hodnoty, ale jen pro úzkou zájmovou skupinu, otevírá potenciál placených kanálů příležitosti k vytváření zisků,“ řekl podle AP viceprezident pro obchod a marketing YouTube Lucas Watson.

Zatím není jasné, zda placená videa budou provázet reklamy. YouTube vydal prohlášení, v němž sdělil, že se zamýšlí nad vytvoření „placené platformy“, která by partnerům poskytla možnost vydělávat i jiným způsobem vedle půjčování videí a umísťování reklam provázejících tato videa. Nicméně dodala, že v této věci „zatím není co oznamovat“.

Blížící se zavedení placených kanálů manažeři společnosti naznačili v březnu v New Yorku. Takovýto model by mohl producentům videí pomoci získat peníze od zatím nepodchycené části uživatelů internetu. Je zcela odlišný od toho, jak YouTube funguje doposud - nejpopulárnější videa, jako hudební klip Gangnam Stylejihokorejského rappera PSY, vydělávají většinu peněz reklamami.

Google koupil YouTube za 1,76 miliardy dolarů v roce 2006. Tehdy videostránky navštívilo odhadem 50 milionu uživatelů. Dnes mají YouTube měsíčně více než miliardu návštěv měsíčně.