Z Dobiášovky je ghetto

V Dobiášově ulici v Liberci řádí dětské bandy. Strach z některých sousedů mají i dospělí.

Partička čtyř kluků obstupuje desetiletého Tomáše. „Dej nám padesátku, nebo tě nepustíme dál. Dělej,“ hrozí nejvyšší z kluků. Tomáš se zdráhá a tvrdí, že u sebe peníze nemá.
„Dělej, máš. Naval,“ pokřikuje další z partičky. Do Tomáše šťouchají a pokračují ještě nějakou chvíli, až chlapec nakonec rezignuje, vytáhne z kapsy bankovku a utíká pryč.
Podobnou zkušenost prožil nejeden školák v Dobiášově ulici v liberecké Rochlici. U paneláků téměř naproti škole totiž vzniklo malé místní ghetto.
„Syn mi doma vyprávěl, že nějací výrostci už okradli pár jeho spolužáků. Jemu se to naštěstí nestalo, ale mám o něj strach, proto ho raději u školy vyzvedávám,“ říká Jitka Horáková, jejíž rodina bydlí na opačném konci sídliště. Podobné historky kolují i mezi dalšími rodiči.
Strach pohybovat se mezi domy mají i starší lidé. „Po setmění už nejdu ani se smetím. Venku se potuluje kdekdo, v některých domech bydlí lidé, ze kterých mám strach,“ stěžuje si důchodkyně Božena Lhotská.
Rochlici má ve svém hledáčku i policie. Často tam jezdí řešit různé spory, zasahuje do hádek tamních lidí.
„Občas nás lidi volali také k případům dětské šikany. Nejčastějším místem, kde si starší děti dovolují na mladší, je podchod u školy v Dobiášově ulici,“ potvrdila mluvčí Městské policie v Liberci Daniela Bušková.
Místní lidé často volají strážníky do ulice i kvůli partám, které se schází na pláccích mezi domy nebo hřištích, kouří a popíjí alkohol a dělají přitom hluk. Některé domy jsou pro místní dokonce postrachem, třeba Dobiášova 862. „Kolem toho domu vůbec nechodím, ani ve dne,“ dodává důchodkyně Lhotská.
Strážníci Rochlici věnují větší pozornost. „Vzhledem k velkému počtu lidí, kteří na sídlišti žijí, je to rizikovější oblast. Máme tam i okrskáře, který si buduje s místní komunitou bližší kontakt, a to snad také pomůže kritické situace lépe řešit,“ doufá Bušková.