Z havajské sopky stéká láva do oceánu a nabízí úchvatné divadlo

Sopka na Havaji

Sopka na Havaji Zdroj: profimedia.cz

Žhavá láva vytéká ze sopky Kilauea na největším z havajských ostrovů do oceánu a vytváří tak zřídka vídané, úchvatné divadlo mísící se páry a mořských vln. To by podle místních úřadů mohlo přilákat řadu návštěvníků, kteří by ale měli zachovávat bezpečnostní opatření a nepřibližovat se k přírodnímu úkazu příliš blízko, napsala dnes agentura Reuters.

Láva začala z jednoho z kráterů sopky proudit v sobotu a nyní se dostala k 11 kilometrů vzdálenému oceánu. Sopka má aktivní kráter od roku 1983, ale výron lávy se dostal k oceánu poprvé od loňského prosince, uvedla Janet Babbová z Havajské sopečné observatoře.

A jakkoli je příliv turistů pro havajské oficiální činitele pozitivní zprávou, varují návštěvníky, aby zůstali v bezpečné vzdálenosti a respektovali zábrany rozmístěné kolem toku lávy. „Spojení lávy s mořem dokáže být nádherné, ale také dost nebezpečné,“ řekla Babbová.

Když se láva dostane k oceánu, chladne, tmavne a tvrdne uprostřed oblak páry. Zatvrdlá láva vytváří deltu, která vypadá jako pevná půda, ale je nestabilní a může se kdykoli bez varování propadnout. Když se tak stane, hrozí zranění i lidem stojícím ve stometrové vzdálenosti, protože jejich směrem mohou doletět velké kusy vymrštěné ztuhlé lávy a horké vody, dodala Babbová.

Není jasné, jak dlouho tento úkaz potrvá.

Poučíme se ze sopky?

Může výbuch sopky ovlivnit zemské klima?

Jak se fotí vulkán aneb za sopkami kolem světa