Z ledovce se odrazí až k Norsku

Kompletní lyžařský tým Dukly Liberec se vrátil ze soustředění na ledovci. Vrcholem nové sezony bude šampionát v norském Oslu.

Čerstvý sníh, pálivé slunce i sněhová vánice a kýčovitě krásné alpské panoráma. To je kulisa, která po dva týdny vytvářela okolí pro náročné tréninky závodníků z Liberce.
Běžci na lyžích i „kombiňáci“ Dukly Liberec mají za sebou už druhý dvoutýdenní pobyt na ledovci, včera se vrátili z Ramsau.
„Najíždí tam kilometry. Je tam celá naše kompletní sestava včetně Lukáše Bauera i mladých talentů,“ říká Michael Georgiev, šéftrenér lyžařského úseku Dukly Liberec.

V Alpách jako doma

Na ledovec v Alpách jezdí Dukla už několik let. Klikatou cestu z rakouského Schladmingu do Ramsau a dále k lanovce na ledovec do výšky 1700 metrů nad mořem znají závodníci startující pod hlavičkou libereckého klubu možná mnohem víc než některá místa v okolí Liberce.
Potvrzuje to i šéftrenér Goergiev, podle něj je příprava i letos hodně podobná tomu, jak vypadala v minulých letech. „Nic zásadního jsme neměnili. Jediné, co bylo oproti dřívějšku navíc, že jsme absolvovali výcvikový tábor v běžeckém tunelu,“ dodal Georgiev.
Soustředění v Alpách není žádnou idylkou. Běhat se musí i za vánice. Tréninkový plán je neúprosný – dopoledne lyže, odpoledne posilovna nebo běhání. Když jsou příznivé podmínky, lyžuje se i odpoledne.
Kromě běžců Dukly v čele s Lukášem Bauerem se na ledovci připravují i kombiňáci, které táhne Pavel Churavý, pátý z olympiády ve Vancouveru. Kombiňáci využívají v přípravě i můstku v nedalekém Bischoshofenu. Doma se ale závodníci Dukly a čeští reprezentanti příliš nezastaví. Už dnes, 27. října, je čeká vyhlášení ankety o nejlepšího armádního sportovce a 4. listopadu odlet na další soustředění. „Letíme za polární kruh do finského Muonia, kde proběhne závěrečná příprava před závody světového poháru,“ vypočítává Georgiev. Světový pohár začne 20. listopadu ve švédském Gällivare.

Skoky v Tatrách

Dukla už absolvovala několik soustředění. Třeba na Orlíku nebo v Chorvatsku, kde se hlavně běhalo a jezdilo na kole. Skoky na lyžích trénovali Češi i na Štrbském plese v Tatrách. „Bylo to zvláštní, skákali jsme sice na umělé hmotě, ale kousek nad námi už sněžilo,“ popisoval před časem pro Sedmičku sdruženář Pavel Churavý. Celá příprava směřuje k vrcholu letošní sezony, a tou je mistrovství světa. Po Liberci, kde se závodilo před rokem a půl, přebralo štafetu norské Oslo, slavný Holmenkollen. „Na Norsko se chystáme už od léta. Chceme tam uspět,“ dodal šéftrenér Georgiev.