Z O2 odešlo do Cetinu přes tisíc zaměstnanců, firmy nabírají nové

ilustrační foto, O2

ilustrační foto, O2 Zdroj: O2

Do nově vytvořené společnosti Cetin přešlo z operátora O2 k dnešnímu dni celkem 1187 zaměstnanců. V O2 jich zůstaly necelé tři tisíce. Obě firmy zároveň nabírají desítky nových pracovníků.

„Každý měsíc do firmy nastoupí desítky nových zaměstnanců, aktuálně máme otevřených přes 100 pozic. Zkušené odborníky i absolventy nabíráme do divizí napříč celou firmou a především do oblastí, ve kterých rozšiřujeme náš business, jako je například O2 TV nebo Big Data,“ uvedla dnes Lucie Jungmannová z tiskového oddělení O2. Cetin podle mluvčího Martina Žabky aktuálně obsazuje 20 volných pozic hlavně v technických oblastech.

O rozdělení na maloobchodního operátora O2 a velkoobchodního provozovatele pevných a mobilních sítí a datových center Cetin rozhodla na konci dubna valná hromada hlasy majoritního vlastníka PPF. Ta získala majoritu v O2 od španělské Telefóniky na začátku minulého roku. V současnosti vlastní kolem 85 procent akcií.

„Účelem rozdělení je dosáhnout toho, aby nové společnosti fungovaly jako dvě po všech stránkách nezávislé a samostatné hospodářské jednotky schopné samostatně rozvíjet svůj unikátní tržní potenciál,“ uvedl tehdy generální ředitel O2 Tomáš Budník. Společnost O2 ještě před rozdělením na konci března snížila meziročně počet zaměstnanců o zhruba 670 na 4116. Slovenský mobilní operátor O2 Slovakia, který zůstává pod O2, zvýšil počet pracovníků o 100 na 500.

Vývoj akcií O2 za posledních pět let:Graf 1. 6. 2015.Graf 1. 6. 2015. | vagaday@mf.cz

Koncoví zákazníci O2 by rozdělení neměli nijak pocítit. Každá z obou společností navíc chystá své vlastní novinky v nabídce produktů a služeb, které představí již samostatně.

Akcie O2 dnes dopoledne klesly proti kurzu před rozdělením o 54 procent na 82 korun. To je o 32 korun více, než činí referenční cena pro dnešní zahájení obchodování s akciemi O2. Cena akcií Cetin se na volném trhu pohybuje v první den obchodování kolem 137 Kč.

Majoritní vlastník obou firem PPF v neděli oznámil, že nabídne minoritním akcionářům znovu odkup jejich akcií. A to jak akcií O2, ta k i akcií Cetin, které akcionáři při dělení operátora získali. Zároveň PPF uvedla, že nehodlá stahovat akcie O2 z trhu. Cena odkupu by se podle odhadu společnosti BH Securities mohla pohybovat kolem 153 Kč pro akcie Cetin a zhruba 73,50 Kč v případě akcií O2.