Z poloviny Američanů budou do dvaceti let tlouštíci, věští studie

obézní Američan

obézní Američan Zdroj: profimedia.cz

Pokud budou Američané pokračovat v současném životním stylu, bude polovina z nich do roku 2030 obézní. Vyplývá to alespoň ze studie nadace Roberta Wooda Johnsona a neziskové skupiny Trust for America's Health (Nadace pro zdraví Ameriky), ze které citovala agentura Reuters.

Podle studie bude za 18 let v každém z 50 amerických států nejméně 44 procent občanů trpět obezitou, ve 13 státech pak více než 60 procent obyvatel. Nejhůře by na tom mělo být Mississippi se 66,7 procenty obézních, nejlépe naopak Colorado se 44,8 procenta.

Vzhledem k tomu, že tloušťka zvyšuje riziko řady chorob, předpovídá studie nárůst počtu nemocných cukrovkou až o 7,9 milionu za rok ve srovnání s 1,9 milionu v současnosti. Na 6,8 milionu má stoupnout počet nově nemocných chronickými srdečními chorobami a lidí, kteří utrpí mrtvici, ze současných 1,3 milionu.

To by se mělo podepsat i na nárůstu výdajů za zdravotní péči. Náklady na léčení onemocnění spojených s obezitou by měly ročně stoupnout o 66 miliard dolarů.

 

Hormon hladu působí u obézních lidí jinak než u štíhlých

Nevymlouvejme se na geny. 95 % z nás může zhubnout vlastními silami!

 

V České republice má normální váhu asi 42 procent dospělých, 35 procent se potýká s nadváhou (index tělesné hmotnosti - BMI 25-29,9) a 23 procent s obezitou (BMI nad 30), z nich dvě procenta s obezitou třetího stupně (BMI nad 40). Index tělesné hmotnosti (BMI) se vypočítává podle váhy v kilogramech vydělené výškou v metrech na druhou.