Z Rožmberků se stanou sochy. Pískové

Tradiční písecká akce Cipískoviště aneb Otevírání letní turistické sezony v Písku se blíží. Letos vychází na víkend od 20. do 22. května.

Vilém, Jan Zrinský, Petr nebo Perchta. Postavy z rodu Rožmberků se už brzy usadí na náplavce u Kamenného mostu. Právě slavný rod je totiž námětem soch pro Cipískoviště 2011.
„Celkem bude u řeky pět třímetrových figur a jedna dětská, vysoká jeden a půl metru. K sochám přibudou i tři zvířata. Dva psi a opice,“ popisuje Edita Kučerová z odboru kultury a cestovního ruchu. Stavby, které vzniknou ze sto deseti tun písku, vytvoří akademičtí sochaři.
Plovoucí pódium s muzikanty by letos ale návštěvníci na Cipískovišti hledali marně. „Nejsou na něj peníze v rozpočtu města. O kapely ale lidé ochuzení nebudou. Koncerty a další doprovodný program se totiž přesunou do Palackého sadů,“ vysvětluje Kučerová. Vystoupí tam například Radůza s kapelou, Anna K. & Band, Sto zvířat, Dechová hudba města Písku a řada píseckých zájmových souborů a pěveckých sborů.
I když lidé litují, že jejich hvězdy nebudou vystupovat přímo na vodě, ujít si je nenechají. „Těším se hlavně na Annu K. Dechovky, mě ještě moc neberou, ale pódia na vodě je fakt škoda, bylo to zajímavé,“ říká pětatřicetiletá Pavlína Pechová, která jezdí na akci pravidelně už několik let.
Na děti čekají zase pískoviště a soutěže radioamatérů nazvané Robotem rovně aneb Autíčka v parku.
Další tradiční akce budou beze změn. Na nejmenší čeká mimo jiné v pátek v městské knihovně Cirkus Kus-Kus s představením divadla Loutky v nemocnici. Sobotní Pohádkový les odstartuje v parku Na Trubách. Děti se můžou těšit také na nedělní soutěž o Cipíska zpěváčka, tanečníka nebo šikulku na Městském ostrově.
Na své si přijdou také dospělí. Například v pátek předvede v Palackého sadech svou exhibici Harmony Wellness Club Písek a v koncertní síni Trojice zazní pěvecký sbor Cantates Scholari a hosté.Prácheňské muzeum otevře své dveře návštěvníkům v sobotu 21. května. Sousední Sladovna pořádá dílny pro děti i dospělé, kde se naučí jak na řemeslo. Konkrétně na kovářství, tkalcovství, výrobu dřevěných hraček lupenkovou pilou, papírové hrátky, drátování, reserváž na látku či bižuterii. Víkend protne promítání filmů v kině Portyč. Diváci zhlédnou třeba klasiku Stříbrný vítr nebo filmy o Písku
a okolí. Sportovním nadšencům udělá radost nedělní prezentace frisbee v Palackého sadech a závod dračích lodí mezi mosty.

Výběr z programu Cipískoviště

Čtvrtek 19. května

19.30 Radůza s kapelou, Kulturní dům

Pátek 20. května

13.00–17.00 Workshop Knihařská dílna Rožmberků – výroba jednoduché knihy, městská knihovna
16.30 Cantates Scholari a hosté – koncert pěveckého sboru, Koncertní síň Trojice
20.00 Anna K & BAND, Palackého sady
22.00 Beelee Beat z Deelee – afterparty s píseckou revivalovou skupinou, Městský ostrov

Sobota 21. května

9.00–17.00 Dílny pro děti i dospělé – kovářství, tkalcovství apod., Sladovna
11.00 Vernisáž soch z písku
– náplavka řeky Otavy u Kamenného mostu
13.00–18.00 Draci mezi mosty – tréninky a jízdy na dračích lodích, nábřeží 1. máje mezi Kamenným
a Novým mostem 20.00 MARSYAS Tribute 2011 – Zuzana Michnová, Oskar Petr & Petr Kalandra Memory Band, Palackého sady

Neděle 22. května

10.00–17.00 Draci mezi mosty – závody dračích lodí, nábřeží 1. máje mezi Kamenným a Novým mostem 19.00 Sto zvířat – ska koncert, Městský ostrov

Celý program na: www.cipiskoviste.cz