Z vesmíru se po více než roce vrátil utajený raketoplán

Na kalifornské vojenské základně Vandenberg o víkendu ukončil svou tajnou vesmírnou misi americký vojenský raketoplán X-37B. Miniaturní kosmický aparát známý také pod jménem Orbital Test Vehicle-2 (OTV-2) strávil ve vesmíru 15 měsíců, náplň jeho mise Pentagon nezveřejnil.

Podle vedoucího letového programu Toma McIntyra je po ukončení programu „velkých“ raketoplánů OTV-2 hlavním projektem kosmického výzkumu USA. Poprvé se stroj dostal na oběžnou dráhu v březnu 2010 s pomocí nosné rakety Atlas 5. Třetí start se plánuje na letošní podzim.

OTV-2 je druhým vesmírným přístrojem, který dokázal bez posádky automaticky přistát na letišti po ukončení vesmírné mise. Primát se přičítá sovětskému raketoplánu Buran, který v automatickém režimu absolvoval jediný let v roce 1988. Program OTV-2 převzala armáda od Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Podle Pentagonu je cílem projektu vyzkoušet, zda je možné rychle a lacino modernizovat raketoplány.

OTV-2 tvarem dřívější raketoplány připomíná, ale je podstatně menší - dřívější stroje byly dlouhé 37 metrů, OTV-2 na délku měří necelých devět metrů. Má i odlišný pohon.