Zábavně děsivá story gotického střihu

Purpurový vrch

Purpurový vrch Zdroj: cinemart

Autor Faunova labyrintu se vrátil s dobře obsazenou opulentní gotickou romancí, která trpí předvídatelností. Ale krásně se na ni dívá.

Mexičan Guillermo del Toro se proslavil jako mistr hororových fantasy, které vyvrcholily v děsivé pohádce o hrůzách dospívání za španělské občanské války Faunův labyrint. Novinku Purpurový vrch plánoval už od Faunovy premiéry a po dlouhém čekání nám musí stačit, že z ní vyšla jen slušná gotická romance pro potěchu smyslů.

Gotické romance píše i hlavní hrdinka, mladá chytrá nezkušená newyorská dědička Edith (Mia Wasikowská), jejíž život změní setkání s šarmantním anglickým baronetem (Tom Hiddleston). Ten má ještě sestru (Jessica Chastainová) a na první pohled je jasné, že by jim Edith neměla věřit. Tak jako je jasné, že jim věřit bude a skončí na jejich zchudlém panství, kde červený jíl zbarvuje půdu, takže vypadá jako nasáklá krví.

Opulentní vizuál je o to důležitější ve filmu, jehož děj sice není tak směšně vykonstruovaný jako v populárních gotických románech 18. století, ale obsahuje tajemství průhlednější než duchové. Del Toro věrný své pověsti s podmanivě půvabnými, ohromujícími obrazy nešetří. Vše vypadá jako bohatě, detailně ilustrovaná knížka.

Dechberoucí výprava i kostýmy vycházejí z designů přelomu 19. a 20. století. Existují však ve své fantazijní říši, v níž pak ošklivě digitální duchové i ošklivé výbuchy přímého násilí působí až rušivě.

Sám Purpurový vrch není duchařský horor, ale příběh, v němž vystupují duchové jako metafora nešťastné minulosti. Na to nás ostatně brzy upozorní Edith v jednom z několika momentů komentujících zároveň i film, který právě sledujete. Del Torův kousek se sympaticky nebere moc vážně a je si zřetelně vědom svého původu a svých mnoha zdrojů (například Edithino příjmení je stejné jako hvězdy hororů studia Hammer Petera Cushinga). V makabrózní podívané se tak můžete bát i smát zároveň, užívat si její slasti a tak akorát soucítit s postavami, jimž všem dodal del Toro spolu s dobrými herci na žánr nezvykle přesvědčivé charaktery.

Purpurový vrch
(hororová fantasy, USA, 119 minut)
Režie: Guillermo del Toro
Hrají: Mia Wasikowská, Tom Hiddleston, Jessica Chastainová, Charlie Hunnam
Hodnocení: 60 %