Zábavy 2010: na parket nažene stydlivé tanečníky až tma

Tancovačky patří mezi Boleslaváky k vyhledávaným zábavám. Rozjíždějí se ale pomalu. Týdeník Sedmička navštívil jednu z nich.

Sobota, večer. Ač jsou pivní slavnosti v Mladějově už několik hodin odstartované, taneční parket se ne a ne pořádně zaplnit. Všímají si toho i muzikanti, kteří jsou právě na scéně. „Děkujeme za bouřlivý potlesk, máme moc rádi spontánní reakce fanoušků,“ říkají ironicky členové kapely Koneckonců do mikrofonu.
Čas pokročil a na poloprázdný parket se trousí první odvážlivci. Kapela dává pomalou písničku, několik párů vláčně pluje prostorem. Ale pořád mají valnou převahu ti, co sedí za stoly a dění po očku pozorují. „Tancujeme, až když se setmí. Myslím, že spousta lidí se tancovat za světla stydí,“ míní Pavel, jeden z těch, co jenom přihlížejí.
Jeho teorii potvrzuje i Vladimír Rejnart, frontman Generace, nejdéle hrající kapely na Mladoboleslavsku. Na zábavách vyhrává od roku 1965. „Dříve byla atmosféra na zábavách jiná. Hned, jak jsme spustili, byl parket plný. Teď se čeká a čeká. Většinou to zachraňují holky, kluci jsou strašně ostýchaví,“ říká Rejnart.
Přitom organizátorka mladějovských pivních slavností Jaroslava Ptáčková považuje lidi z Boleslavska za „zábavový“ typ. „Myslím, že to tak je. Chodí jich totiž pořád dost, v průměru kolem pěti set lidí na akci. Sami čekáme, že přijde minimálně patnáct set návštěvníků,“ říká pořadatelka.

Bez prodělku

Náklady na většinu akcí, jež kdy Ptáčková pořádala, se jí vždy vrátily. Alespoň to tvrdí. Důležité podle ní příliš není, koho zrovna pozve hrát. „Ale většinou sázím na osvědčené kapely, jako jsou Seven, Luboš Odháněl & W.I.X Hitmakers či Koneckonců,“ říká Ptáčková.
Pohled ke stolům a stánkům s občerstvením v Mladějově naznačuje, že na místě jsou zástupci více věkových generací. Bok po boku křepčí teenageři, maminky s malými dětmi i ti, jejichž potomci jsou už dávno odrostlí. Kupříkladu dvaapadesátiletý Jaroslav Klimš má tancovačky rád.
„Aby ne, vždyť na jedné z nich jsem potkal svoji ženu. Už sice nejezdím tak často jako zamlada, ale mladějovské slavnosti jsou výjimečné, ty jsem si nemohl nechat ujít. S manželkou máme rádi pomalejší písničky, ty rychlé už nejsou pro nás,“ říká Klimš.
Že se na zábavách na věk nehledí, potvrzuje člen kapely Koneckonců Josef Žalud. „Tedy pominu-li ty, jejichž krevní skupinou je třeba dechovka. Žánrová pestrost repertoáru současných zábavových kapel však dává prostor k pobavení prakticky všem. Takže vedle kapely se chodí i jen tak, za zábavou,“ míní Žalud.
V Mladějově je dohráno. Parket, na kterém ještě před chvílí byla (konečně) hlava na hlavě, se vylidňuje. „Pro nás muzikanty to zase znamená, že bavit se můžeme jít zase my,“ říká Adéla Šťástková z kapely Soumrak Band. Na akcích hraje proto, že ji to baví. Na počet lidí v publiku prý nehledí.
„I kdyby se na nás přišel jen jediný člověk a dal nám najevo, že jsme se mu líbili, víme, že to mělo cenu,“ říká hudebnice.

Kam za tancovačkou

Kde zahraje skupina Generace
30. července: hřiště, Hrdlořezy 31. července: letní parket, Kosořice 7. srpna: letní parket, Kosořice 13. srpna: Benátská noc v Plužné 14. srpna: letní parket, Kosořice 21. srpna: letní parket, Kosořice 28. srpna: letní parkert, Kosořice, poslední prázdninová
4. září: letní parket, Kosořice 11. září: letní parket, Kosořice 18. září: letní parket, Kosořice 25. září: letní parket Kosořice, ukončení sezony

Kde zahraje skupina Seven
6. srpna: Mimoň 7. srpna: fotbalové hřiště, Rejšice (17.45 – 18.45) 7. srpna: letní areál, Žehrov (21 – 1 hodin) 14. srpna: Benátská noc v Plužné 21. srpna: oslavy obce Lobeč (14 – 15 hodin) 21. srpna: jarmark, Sobotka (21 – 1 hodin) 27. srpna: letní areál, Hlavice 28. srpna: Music Club Koule, Bělá pod Bezdězem

Kde zahrají Luboš Odháněl & W. I. X. Hitmakers
7. srpna: fotbalové hřiště, Rejšice
7. srpna: hřiště, Horní Beřkovice
13. srpna: letní areál, Dolní Sýtová
14. srpna: hřiště, Židněves
20. srpna: letní areál, Žehrov
21. srpna: koupaliště, Městec Králové
27. srpna: Bělá u Turnova
28. srpna: parkoviště, Bezno