Začal boj o Velkou pardubickou

Kolaps favoritů a překrásný finiš. Tak vypadala první kvalifikace na 119. ročník Velké pardubické České pojišťovny.

Za posledních deset měsíců se na dostihové dráze objevil čtyřikrát a všechny starty proměnil ve vítězství. Osmiletý hnědák Tomis ze stáje Jantar Bruntál dokazuje, že dorůstá do své nejlepší formy.
Další triumf si připsal na své konto v sobotu. Drtivým finišem pro sebe vybojoval vítězství ve Velké ceně města Pardubic na 5800 metrů, která byla zároveň první kvalifikací na Velkou pardubickou.

„Možná to řeknu trochu drze, ale nejsem úplně překvapený. Umí ve finiši zařadit pětku,“ říká sebevědomě vítězný žokej Pavel Kašný.

Svěřenec trenéra Antonína Nováka se nezalekl mnohem zvučnějších jmen. Jenže Juventus, Derby Sharp a Moning Let postupně padli nebo ztratili jezdce. Posledně jmenovaný navíc už bez jezdce spadl do vodního příkopu, těžce se zranil a musel být po dostihu utracen.
Hozenou rukavici pak z dráhy sebrala dvojice Mandarino a Tomis. Osmiletý valach Mandarino ještě pár metrů před cílem vedl, ale nakonec se musel sklonit před zdrcujícím závěrem Tomise. Žokej Jaroslav Myška přesto z druhého místa zklamaný nebyl.

„Tomise moc dobře znám. Jezdil jsem ho tři roky a vím, co dokáže. Proto mě ani v závěru nepřekvapil,“ řekl Myška.

Tomis a šest dalších koní, kteří zdárně došli do cíle, se tak mohou připravovat na říjnovou Velkou parudbickou. „Samozřejmě o startu uvažujeme. Ale do října je ještě daleko a může se stát cokoliv,“ upozorňuje na záludnost dostihů Pavel Kašný.
Poprvé se letos na dráze představil bělouš Amant Gris, který byl po loňské Velké pardubické diskvalifikován z prvního místa. V sobotu doběhl pátý.

„Jsem spokojený. Nechtěli jsme nic jinéno, než udělat kvalifikaci. Do formy nám chybí tak čtyři týdny. Do podzimu je ale daleko,“ ví dobře trenér Milan Theimer.