Začala sezona odtahů

Auta, která překáží generální očistě města, končí na kraji Boleslavi.

Je ještě šero, když na boleslavské ulici Štúrova takzvaní ručaři vymetají každou prohlubeň. Jediné místo zůstává v sedm hodin ráno špinavé. Asfaltpod stříbrným nissanem.
Za pár minut vedle něj zastaví auto odtahové služby. „Většinou ale majitel přijde,“ říká řidič Tomáš Dostál. Má pravdu, za okamžik přibíhá. „Přijel jsem ráno do práce a přehlédl nějak značku,“ vysvětluje Jaroslav Šťástka strážnici.
Ta si opíše jeho občanský průkaz. „Máte to domluvou. Ale už nás nezlobte,“ říká policistka Monika Čierná.
Víc práce bude ve čtvrtek 8. dubna v delší Štefánikově ulici. Večer tam navzdory výstražným značkám o úklidu stálo třicet aut, ráno zůstala tři. Červená fabie je díky hydraulické ruce na plošině odtahovky do tří minut. Majitel zaplatí jedenáct set a další stovku za každý den na parkovišti v Průmyslové ulici. K tomu může dostat pokutu od strážníků. Až dva tisíce.
„Dáváme ji podle chování řidiče a dalších věcí. U starého pána, kterému se nerozjela Škoda 120, je pokuta zbytečná,“ vysvětluje Čierná. Řidiči jsou někdy hrubí, zkouší výmluvy, třeba že značka v ulici nebyla. Proto si ji strážníci fotí. Odtahová služba kvůli stížnostem na poškození fotí auto před naložením.
„Stane se, že na ulici stojí víc než týden, majitel třeba odjel na služební cestu. To pak musí prokázat,“ říká mluvčí městské policie Ondřej Kubala.
Alena Kubalková nese snídani nemocnému synovi, když si všimne, že se chystají naložit auto její matky. „Odstraním ho,“ slibuje strážnici a platí tři stovky pokuty. Shání někoho, kdo by nepojízdný Ford Fiesta odtlačil, jenže má přirezlou ruční brzdu. Nakonec tam auto zůstane.
„Chodník pod ním se ale podařilo vyčistit bez odtahu,“ říká Čierná.

K vrakům se lidé nehlásí

Pět až deset procent lidí si auto u odtahové služby nevyzvedne. Město je dohledává podle poznávací značky či čísla motoru. Nedorazí-li, vrak za tři tisíce pět set korun zlikviduje a náklady vymáhá.
„Některé majitele bohužel nenajdeme. Likvidace pak jde na vrub města. Jsou to ale dobře vynaložené peníze, ulice jsou čisté,“ míní vedoucí boleslavského odboru dopravy Josef Macoun. V Boleslavi ročně za likvidaci vraků utratí dvě stě tisíc.
Loni strážníci nechali při generální očistě města odtáhnout 457 aut a na pokutách na místě řidiči zaplatili pětadvacet tisíc. Za prvních čtrnáct dní letošního úklidu odvezli jedenadvacet vozů a vybrali tři tisíce sto korun. Do ulic na sídlišti, kde leckdy zůstanou i desítky aut a kde je obecně problém s parkováním, se ale teprve dostanou. Očista pokračuje do 26. května.

Tento týden uklízí Čtvrtek 15. 4. Krajířova, od 15.00 do 20.00 parkoviště u restaurace Rozvoj a S. K. Neumana
Pátek 16. 4. Havlíčkova od Jaselské k Laurinově, parkování mezi Krátkou a Erbenovou, parkoviště 17. listopadu
Sobota 17. 4. od 8.00 do 14.00 Podchlumí a Letná, parkoviště zimní stadion
Pondělí 19. 4. Havlíčkova od Laurinovy k Erbenově, 17. listopadu od Havlíčkovy k V. Klementa, Kollárova, od 15.00 do 20.00 parkoviště za TGM, Žižkova od Smetanovy k Laurinově
Úterý 20. 4. ulice 17. listopadu od Na Radouči k Havlíčkově, Václavkova od křižovatky Na Radouči k ulici U Stadionu, od 13.00 do 20.00 Debř - Radouč Škroupova, Moskevská, Zahradní, Varšavská, Sinkulova, Selnerova
Středa 21. 4. Havlíčkova od Erbenovy k ulice U Stadionu, Václavkova od Laurinovy k ul. Na Radouči
Pozn. není-li uvedeno jinak, uklízí se od 7.00 do 14.00. Rozpis na www.mb-net.cz v sekci doprava pod odkazem čištění a údržba komunikací