Začíná filmový festival Berlinale, ocení i Jiřího Menzela

Jiří Menzel

Jiří Menzel Zdroj: Bioscop

Téměř 400 filmů, zaměření na migraci nebo problematiku sexuálního obtěžování, ale i cenu pro českého režiséra Jiřího Menzela přinese letošní ročník filmového festivalu Berlinale.

Letošní mezinárodní filmový festival Berlinale, který dnes poosmašedesáté začíná v německé metropoli, oslaví i osmdesátiny českého filmaře Jiřího Menzela. V den narozenin oscarového režiséra Ostře sledovaných vlaků mu udělí čestnou cenu Berlinale Kamera. K tomu bude mít na jednom z nejprestižnějších a největších filmových festivalů s rozpočtem 25 milionů eur premiéru novinka Tlumočník, v níž si Menzel zahrál po boku Petera Simonischeka, známého z filmu Toni Erdmann. Svérázná road movie Martina Šulíka vstoupí do českých kin 15. března.

O něco déle, do 10. května, budou diváci v Česku čekat na zahajovací snímek letošní berlínské akce, animovanou komedii Wese Andersona Psí ostrov. S ní přijíždí hvězdná delegace čítající i Gretu Gerwigovou, aktuálně nominovanou na Oscara. Jinak letošní ročník na jména celebrit tolik nesází, ač se do Berlína chystá například Rosamund Pikeová a Daniel Brühl k dramatu Operace Entebbe, Robert Pattinson a Mia Wasikowská k westernu Damsel nebo Isabelle Huppertová a Gaspard Ulliel k romanci Eva.

O držitelích hlavních cen v čele se Zlatým medvědem do 24. února rozhodne porota vedená režisérem Tomem Tykwerem. Uchází se o ně kromě Andersona také Christian Petzold, Benoit Jacquot, Gus van Sant, Małgorzata Szumowská nebo Rumunka Adina Pintilieová, na jejímž experimentálním filmu o intimitě Ne dotýkej se mě se produkčně podílelo také Česko.

To je koproducentem i íránského snímku Hendi & Hormoz zařazeného mezi filmy pro mládež Generation 14plus. Jediným českým režisérem s filmem v oficiálním programu se letos stal dokumentarista Jan Gebert, jehož pohled na členy domobrany Slovenskí branci v pátek zahájí sekci Panorama Dokumente.

Galavečery v rámci Berlinale Special představí režijní debut herce Ruperta Everetta Šťastný princ o posledních dnech Oscara Wildea nebo nedávného vítěze španělských cen Goya, adaptaci anglického románu Knihkupectví od Isabely Coixetové.

Autorka je spolupracovnicí redakce