Začíná německý ročník zlínského festivalu

Protiválečná klasika. K nejlepším filmům na festivalu patří německý Most z roku 1959.

Protiválečná klasika. K nejlepším filmům na festivalu patří německý Most z roku 1959. Zdroj: Zlin film festival

Dva české filmy dnes otevřou 55. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Dětem se v předpremiéře ukáže pohádka Alice Nellis Sedmero krkavců, mládeži loutkové zpracování Andersenovy tragédie o mořské víle, Malá z rybárny.

Letošní ročník se zaměřuje na Německo. Mezi 363 festivalovými snímky se tak budou promítat tituly jako Goodbye Lenin, Modrý anděl, My děti ze stanice ZOO, sugestivní protiválečný Most nebo klasika expresionismu Kabinet doktora Caligariho. Raritou v programu je nejstarší zachovaný animovaný film Dobrodružství prince Achmeda z roku 1926, jehož příběh vychází z Pohádek tisíce a jedné noci. Promítnou se i starší adaptace dětských knih Ericha Kästnera, Emil a detektivové nebo Luisa a Lotka. Kromě německých filmů Zlín navštíví i několik německy mluvících herců, včetně Jürgena Prochnowa známého z Ponorky, Gedeona Burkharda z Komisaře Rexe a Karla Markovicse, který nyní v roli Goebbelse natáčí Renčovu Lídu Baarovou.

Na festivalu se ukáže i americká filmařka Gren Wellsová, scenáristka dojáku Malý kousek nebe, jejíž režijní prvotina OUTsideři bude k vidění v hlavní soutěži. Přijede i mladý britský talent George MacKay, loňská Shooting Star z Berlinale, který na Moravě uvede skotský muzikál s hity skupiny Proclaimers Slunce na Leithem a drama Bypass režiséra Duana Hopkinse, autora oceňovaného artfilmu Better Things.

Ceny se rozdávají i ve Zlíně. O držiteli Zlatého střevíčku rozhodne mezinárodní porota, v níž zasedne například Petr Sís. Na slavnostním vyhlášení vítězů 3. června si pro ocenění dojde také letošní jubilant, výtvarník a spoluautor mnoha večerníčků Adolf Born.

V rámci odborného programu Film Industry proběhne konference Produkce českých filmů pro děti a mládež v evropském měřítku či diskuzní fórum s tvůrci, uživateli i zákonodárci s názvem Stahování filmů aneb Filmy nejsou zadarmo! Miloslav Šmídmajer ukáže první záběry ze svého připravovaného filmu Celebrity s.r.o., svůj projekt přijedou do Zlína představit i autorky plánů na Národní filmové muzeum NaFilM. Dušan Klein ve Zlíně otevře casting na představitele syna Štěpána Šafránka do snímku Jak básníci čekají na zázrak.