Zadlužené japonské město nabízí zájemcům své jméno

Město se zadlužilo kvůli výstavbě infrastruktury a nového letiště.

Město se zadlužilo kvůli výstavbě infrastruktury a nového letiště. Zdroj: Profimedia

Západojaponské město Izumisano nezvládá splácet své dluhy přesahující 100 miliard jenů (24 miliard korun). Nabízí proto, že se přejmenuje podle zájemce, který mu nabídne nejvíc peněz.

Izumisano leží v západní prefektuře Ósaka. Je známé především tím, že se nachází v blízkosti mezinárodního letiště Kansai, v Japonsku se také dobře ví o místní výrobě ručníků.

Místní zastupitelé svalují část viny za obří dluhy právě na letiště. „Město vynaložilo spoustu prostředků na výstavbu silnic a další infrastruktury, protože v tomto relativně odlehlém místě bylo vybudováno velké letiště,“ řekl jeden z nejmenovaných místních činitelů. „Starosta je přesvědčen, že vedení města musí hledat nové způsoby výdělku,“ dodal.

Sponzor by měl údajně investovat minimálně miliardu jenů (240 milionů korun). Zájemce musí rovněž podepsat desetiletou smlouvu potvrzující své spojení s městem, kupříkladu by sem měl přesunout své sídlo.

Místní úřady oznámily svůj plán již v červnu, ale tehdy se nikdo nepřihlásil. Naopak se ozvalo mnoho obyvatel města, kde žije 103 tisíc lidí. Ty záměr úřadů přejmenovat město rozzlobil.

„Namítají, že název města má svou historii a není to věc, která by byla na prodej,“ okomentovaly protesty úřady. Nabídky na nové jméno pro Izumisano budou přijímány do 30. listopadu.