Záhada: Země pod malou britskou vesnicí se neustále zvedá, a nikdo neví proč

Britská vesnice Willand

Britská vesnice Willand Zdroj: Lewis Clar­ke, CC BY-SA 2.0

Jmenuje se Willand, nachází se v Devonu a má cca 6000 stálých obyvatel. Na první pohled jde o úplně obyčejnou vesničku, jenže taková rozhodně není. Jak totiž ukázala analýza satelitních snímků, Willand „roste“ do výšky – momentálně rychlostí cca 2 cm za rok.

Na tomto místě by se dalo konstatovat, že prostě byla postavena na nestabilním podloží a celou záležitost pustit z hlavy. Avšak tento konkrétní příběh je zajímavý tím, že nikdo nedokáže říct, co onu nestabilitu způsobuje.

„Když se dívám na obrázky, mohu vysvětlit 99 % z nich,“ uvedl geomatik Andy Sowter z Nottingham University v rozhovoru pro The Times. „Můžete si je přiblížit a říct 'To je rašelina, to je uhelný důl, to je sesuv půdy'. Ale ne v tomto případě.“

Sowter se pro jistotu spojil s Britskou geologickou společností, aby si ověřil, zda v dané lokalitě v minulosti přece jen neprobíhala nějaká těžba. Předchozí situace tohoto typu totiž byly důsledkem odskoku povrchu („surface rebound“), k němuž dochází při zaplavení starých dolů. Závěr byl však jednoznačný. „Willand je uprostřed ničeho a neexistovaly zde žádné doly, takže nemáme tušení, co se děje,“ přiznal.

Skutečnost, že se zvedají jak domy, tak okolní pozemky, prý naznačuje, že příčina můžel ležet hluboko pod zemí. Teoreticky by se mohlo jednat o rozsáhlý akvifer (vodonosný horizont či zvodněný kolektor), který se právě nyní opět plní a tlačí tak půdu směrem nahoru.

Přestože obyvatelům Willand v současnosti nehrozí žádné velké nebezpečí, podle odborníků je nutné tuto hádanku vyřešit co možná nejdříve. „Pokud se to děje kvůli kapalinám prosakujícím pod zem nebo vypouštění nějakého odpadu, pak může jít o hrozbu pro životní prostředí. Nejedná-li se o přírodní jev, pak je to známka toho, že v podzemí se něco odehrává, takže je důležité zjistit co,“ uzavřel Sowter.

Článek vyšel na serveru VTM >>>