Kola Superdeep Borehole: Nejhlubší díra na světě sahá více než 12 kilometrů pod povrch Země

Vrt Kola Superdeep Borehole překvapivě nemá nic společného s těžbou ropy – vznikl výhradně kvůli vědeckému výzkumu.

Vrt Kola Superdeep Borehole překvapivě nemá nic společného s těžbou ropy – vznikl výhradně kvůli vědeckému výzkumu. Zdroj: Andre Belozeroff, CC BY-SA 3.0

Badatelé rovněž objevili mikroskopické fosilie 24 druhů dávno vyhynulých jednobuněčných organismů.
Vrtací hlava
Úspěch sovětských vědců byl zaznamenán i na poštovních známkách
4
Fotogalerie

V západním Rusku, v oblasti známé jako Pechengsky District, se nachází zcela nenápadný kovový kotouč přišroubovaný k zemi. Z pouhého pohledu na něj by jen těžko někdo poznal, že jde o uzávěr vrtu, který sahá do hloubky více než 12 kilometrů (konkrétně 12 262 metrů).

Tzv. Kola Superdeep Borehole překvapivě nemá nic společného s těžbou ropy – vznikl výhradně kvůli vědeckému výzkumu. Sovětští odborníci ho v roce 1970 začali vytvářet proto, aby získali více informací o složení zemské kůry.

„Protože pravda je, že toho víme méně o tom, co se nachází pod našima nohama, než o tom, co se nachází na druhé straně Sluneční soustavy,“ komentoval to v roce 2014 Hank Green v pořadu SciShow.

Práce na vrtu zabraly cca 24 let a vyžádaly si nasazení poměrně pozoruhodné techniky. A co všechno jsme díky Kola Superdeep Borehole zjistili? Například to, že i ve výše zmíněných dvanácti kilometrech lze narazit na vodu – což by dříve snad nikoho nenapadlo.

Badatelé rovněž objevili mikroskopické fosilie 24 druhů dávno vyhynulých jednobuněčných organismů a nakonec se dostali až ke skalám starým cca 2,7 miliard let. Právě ty je však zastavily.

Problém spočíval v tom, že teplota dotyčných skal se pohybovala kolem 180 stupňů Celsia, což bylo mnohem víc, než se všeobecně předpokládalo. Je ale pravděpodobné, že někdy v budoucnu překonáme i tuto překážku a pronikneme ještě hlouběji...

Článek vyšel na serveru VTM >>>